Žaljivo

Strache: Hrvaška je navadno sranje

J.P./STA
20. 5. 2019, 16.32
Posodobljeno: 20. 5. 2019, 16.37
Deli članek:

Nekdanji avstrijski podkancler in vodja skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache je bil v videoposnetku, zaradi katerega je moral odstopiti z visokih političnih položajev, žaljiv do Hrvaške in Srbije, ko gre za investicije.

Profimedia
Heinz Christian Strache

Hrvaška diplomacija je Strachejeve izjave ostro obsodila, a uradnega odziva Zagreba ne bo.

Hrvaška "navadno sranje"

Avstrijci bodo šli na parlamentarne volitve zaradi videa, v katerem so žalili tudi Hrvaško, je Jutarnji list v nedeljo poročal o politični krizi v Avstriji. Ta je izbruhnila minuli konec tedna, potem ko so mediji v petek objavili videoposnetek, skrivaj posnet pred parlamentarnimi volitvami v Avstriji leta 2017.

Na posnetku je videti Stracheja, ki domnevni ruski bogatašinji v zameno za denarno in politično podporo ponuja pogodbe z vlado in kaže interes za vplivanje na medije. Med drugim je ocenjeval možnosti za poslovanje v jugovzhodni Evropi ter dejal, da je Hrvaška "navadno sranje", a svoje ocene ni podrobno pojasnil.

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je v nedeljskem pogovoru za komercialno hrvaško televizijo RTL povedala, da Strachejeva izjava zasluži najostrejše obsodbe, a se ne bodo odzvali, potem ko so videli stališča in poteze avstrijskega premierja Sebastiana Kurza o celotni korupcijski aferi. Med drugim je dejala, da je dobro tudi na Hrvaškem pokazati, kako delujejo različne skrajne desničarske stranke in kakšen je njihov odnos do Hrvaške.

Jutarnji list je izpostavil, da je Strache s svojimi izjavami zapečatil dolgo poglavje burne zgodovine avstrijskih desničarjev na Hrvaškem. Spomnil je na sumljive poslovne vezi svobodnjakov na Hrvaškem še iz časov umrlega šefa stranke Jörga Haiderja v začetku 90. letih prejšnjega stoletja, ko je bila vojna na Hrvaškem.

Časnik ob tem navaja, da je FPÖ želela okrepiti odnose s Hrvaško po Haiderjevi smrti, posebej pred nekaj leti, v času ko je HDZ vodil Tomislav Karamarko, a so to v HDZ zavrnili. Omenja, da je Strache "večkrat obiskal Hrvaško" ter se "javno in tajno srečal z mnogimi Hrvati", s posli pa je "zaslužil milijone".

Bolj priljubljen kot Putin

Strache je v videoposnetku tudi povedal, da je Srbija "fantastična država", a se je treba izogibati investicijam, ker so nekaterim njegovim prijateljem odtujili podjetja. Med drugim je dejal, da ga imajo v Srbiji v javnomnenjskih raziskavah raje kot ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Skrajno desničarski avstrijski politik je veljal za velikega prijatelja Srbije, Republike srbske v BiH ter Srbov, poroča beograjska agencija Tanjug. Izpostavlja, da je nasprotoval neodvisnosti Kosova in si prizadeval za samostojnost Srbov v BiH. Le nekaj dni pred odstopom je gostil predsedujočega predsedstva BiH Milorada Dodika, s katerim gojita odlične odnose.