Razpečevanje mamil

V Indoneziji Francoza obsodili na smrt

A.S./STA
20. 5. 2019, 13.30
Posodobljeno: 20. 5. 2019, 13.40
Deli članek:

Indonezijsko sodišče je danes zaradi tihotapljenja drog na smrt obsodilo Francoza Felixa Dorfina. Aretirali so ga septembra lani, ko so na letališču na otoku Lombok pri njem našli kovček z okoli tremi kilogrami prepovedanih drog, med drugim ekstazija in amfetamina. Tožilstvo je sicer zanj zahtevalo 20-letno zaporno kazen.

Reuters
Razpečevalci drog v Indoneziji pred uničenjem paketov kokaina leta 2017.

Sodnik je v obrazložitvi sodbe kot oteževalni okoliščini navedel vpletenost Francoza v mednarodno kriminalno združbo in količino drog, ki jo je imel pri sebi. Dodal je, da bi njegova dejanja lahko škodovala mladim. Indonezijska sodišča so sicer znana po tem, da izrečejo strožje kazni, kot jih predlaga tožilstvo.

Usmrtitev pod strelskim vodom

Indonezijski zakoni o prepovedi drog so med najstrožjimi na svetu, za nekatere tihotapce drog je predvidena usmrtitev pred strelskim vodom. V Indoneziji so v preteklosti že izvedli usmrtitve državljanov drugih držav. Nazadnje so jo izvedli leta 2016, trenutno pa je na smrt obsojenih več tujcev. Med njimi sta Britanka Lindsay Sandiford, ki je tihotapila kokain in bila na smrt obsojena leta 2013, in francoski državljan Serge Atlaoui, ki je bil obsojen leta 2007.