Odstopil je tudi s čela svobodnjaške stranke (FPÖ). Za to se je odločil po objavi video posnetka, v katerem je v zameno za politično podporo ponujal pogodbe z vlado. Objavo posnetka je označil za politični atentat.

"Kanclerju Kurzu sem ponudil odstop in on ga je sprejel," je po poročanju tujih tiskovnih agencij Strache povedal na skupni novinarski konferenci s Kurzem.

Odstopil je tudi z vseh funkcij v njegovi svobodnjaški stranki, tudi z mesta njenega vodje, ki ga je zasedel leta 2005.

FPÖ želi po Strachejevih besedah nadaljevati izvajanje vladnega programa s kanclerjevo ljudsko stranko (ÖVP). Ne želi, da bi to oviral in razdrl vlado, je utemeljil svoj odstop.

Za svojega naslednika na čelu stranke je imenoval sedanjega podpredsednika stranke in ministra za infrastrukturo Norberta Hoferja. Ta bi lahko prevzel tudi položaj podkanclerja.

Sporni posnetek

Za odstop se je odločil po objavi posnetka, v katerem je videti, da je Strache pred parlamentarnimi volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore njegovi stranki ponujal poslovne pogodbe z vlado ženski, ki je trdila, da je bogata ruska vlagateljica in da želi v Avstriji vložiti več sto milijonov evrov.

Bil je pijan

Na današnji novinarski konferenci je zatrdil, da ni prekršil nobenega zakona, je pa priznal, da gre za "zelo neprijetno afero" in da je bil takrat pijan. Svoji ženi in podpornikom se je opravičil, da se je "pod vplivom alkohola obnašal kot mačo," kar je bilo deloma posledica tega, "da je hotel naredil vtis na privlačno žensko". "Obnašal sem se kot najstnik," je povedal.

Ni znano, kdo mu je nastavil domnevno past in posnel srečanje, ki je trajalo več ur. Strache je za to okrivil "kriminalna omrežja", incident pa je označil za "politični atentat" na avstrijsko desno vlado.

Najmlajši okrajni svetnik na Dunaju

Za odstop z vseh funkcij v stranki in mesta vodje poslanske skupine FPÖ se je odločil tudi Johann Gudenus, ki je bil s Strachejem na spornem srečanju in tako tudi na posnetku. Izrazil je obžalovanje, da je s svojim ravnanjem izdal zaupanje volivcev in svojih sodelavcev.

Strache je že pri 15. letih navezal stike z desničarskimi krogi v Avstriji, kasneje se je včlanil v FPÖ in pri 21. letih postal najmlajši okrajni svetnik na Dunaju. Leta 1996 je postal član dunajskega deželnega zbora. Član vodstva FPÖ na zvezni ravni je postal leta 2004, leto kasneje pa je bil izvoljen za predsednika svobodnjakov.

Takrat so svobodnjaki med avstrijskimi volivci uživali le nekaj odstotkov podpore, po parlamentarnih volitvah oktobra 2017 pa so postali tretja najmočnejša stranka v državi. Ponoven politični vzpon svobodnjakov in vstop v vladajočo koalicijo je za 49-letnika njegov največji ponos.

V zadnjih mesecih so se odnosi med kanclerjevo ljudsko stranko in Strachejevimi svobodnjaki večkrat zaostrili. FPÖ so se znašli pod pritiskom ÖVP oziroma Kurza, potem ko so se v medijih pojavila poročila o njihovih domnevnih povezavah s skrajno desnim gibanjem identitarcev.

Vodja ljudske stranke pa je poleg tega ostro obsodil tudi pesem, ki jo je objavila lokalna podružnica svobodnjakov v Braunau v Zgornji Avstriji, v njej pa migrante primerjala s podganami.