Krvnik Islamske države

Tako so ubili zloglasnega Džihadi Johna: pokončan v 15 sekundah

R.T.
17. 5. 2019, 14.55
Posodobljeno: 17. 5. 2019, 15.00
Deli članek:

Izdala sta ga brada in hoja.

Profimedia
Usmrčeval je ujetnike Islamske države.

Neusmiljenega rablja Islamske države je z višine nad Rako identificiral dron, infrardečo podobo pa posredoval v Združene države Amerike. 15 sekund pozneje je krvoželjnega Londončana rakom žvižgat poslal dobro odmerjeni izstrelek. Džihadi John je bil ravno sredi telefonskega klica.

Rabelj

Mohammed Emwazi je bil izsleden in 12. novembra 2015 ubit s pomočjo napredne tehnologije. Ker je bila noč, Američani niso videli njegovega lica. Jim je pa infrardeča kamera vseeno razkrila dovolj, da so ga lahko prepoznali: njegovo hojo ter kot njegove brade. Imel je 27 let.

Profimedia
Džihadi John v značilni opravi.

Droni so na terorista Islamske države prežali leto dni, a se je pridno obkrožal z ženskami in otroki.

Profimedia
Njegova identiteta je bila razkrita februarja 2015.

Emwazi je pred kamero izvršil več brutalnih usmrtitev, ki so bile uporabljene v propagandne namene. Prvič se je na posnetku pojavil avgusta 2014, ko je pokončal ameriškega novinarja Jamesa Foleyja.

Izginil leta 2012

Njegova identiteta je bila razkrita februarja 2015. Ko je lov nanj stekel, si je Londončan pomagal z računalniškim znanjem, pridobljenim na Westminsterski univerzi, in za seboj zakrival elektronske sledi. Na sled so mu prišli, ko je navezal stik z ženo in otrokom v Iraku.

Emwazija je dolgo spremljala britanska obveščevalna agencija MI5 – vse do leta 2012, ko je izginil. MI5 ga je hotela celo pridobiti na svojo stran, a neuspešno. Dve leti pozneje se je v Siriji pojavil kot Džihadi John.