Ladjedelnica

Uljanik je v stečaju

J.P./STA
17. 5. 2019, 12.44
Posodobljeno: 17. 5. 2019, 12.48
Deli članek:

Sodišče za gospodarske zadeve v Pazinu je po predhodno prestavljeni odločitvi danes razglasilo stečaj nad družbo Uljanik, ki je 100-odstotna lastnica 11 podjetij iz skupine.

Profimedia
Na pazinskem sodišču so danes dejali, da niso imeli druge izbire.

Predsednik uprave Uljanika Emil Bulić je po odločitvi sodišča izjavil, da stečaj krovne družbe ne pomeni stečaja vseh članic skupine.

Družba Uljanik je krovna družba skupine s približno 20 zaposlenimi. Ima upravljavske naloge v 11 podjetjih, med katerimi je tudi reška ladjedelnica 3. maj, v katerem ima skupina 87 odstotkov delnic. V stečaju je še šest podjetij članic skupine, med katerimi je tudi ena najpomembnejših, to je ladjedelnica Uljanik iz Pulja.

Tehnično sodelovanje

Na pazinskem sodišču so danes dejali, da niso imeli druge izbire. Račun družbe Uljanik je blokiran skoraj 200 dni zaradi 98 milijonov kun (13,2 milijona evrov) dolgov. Premoženje celotne skupine je ocenjeno na 2,5 milijarde kun (337 milijonov evrov), dolgovi pa presegajo štiri milijarde kun (540 milijonov evrov).

Sodnika je zanimalo, ali so v Uljaniku prejeli kakšne novice o potencialnih investitorjih iz ene največjih ladjedelniških družb na svetu, China Shipbuilding Industry Corporation. Bulić je povedal, da zaenkrat ni bilo nobenega konkretnega interesa. Prihodnji teden pričakujejo še en obisk delegacije s Kitajske, s katero bodo obravnavali možnosti za "tehnično sodelovanje".

Hrvaška vlada je doslej plačala 3,2 milijarde kun (432 milijonov evrov) jamstev za posojila skupini. Po stečaju družbe Uljanik bo verjetno morala plačati še nekaj manj kot milijardo kun (125 milijonov evrov) belgijski družbi Jan de Nul, ki je med agonijo v hrvaških ladjedelnicah potrpežljivo čakala na izročitev specialne ladje, plavajočega bagra, medtem ko so ostali naročniki že razveljavili pogodbe.

Bulić verjame, da stečaj družbe Uljanik ne pomeni konca poslovanja družbe, ker imajo na reških in puljskih navozih za več kot 1,4 milijarde kun (189 milijonov evrov) nedokončanih ladij. Izpostavil je, da potekajo pogajanja tudi z vsemi naročniki ladij, tudi s tistimi, ki so že odpovedali sodelovanje z skupino. Kot ključno je izpostavil "omogočanje nujnih finančnih tokov v skupini, da bi zagotovili vsaj minimalno funkcioniranje sistema".

Politično vprašanje

V sindikatih so znova napadli hrvaško vlado zaradi zamujenih priložnostih za pravočasno reševanje skupine Uljanik. Menijo, da je usoda ladjedelnic predvsem politično vprašanje. Predstavnik sindikatov v Uljaniku Boris Cerovac je po današnji odločitvi sodišča dejal, da ne bodo dovolili "mrhovinarjem", da bodo vstopili v ladjedelnico in pobrali vse, kar je vrednega ostalo.

Na novinarsko vprašanje, kdo so mrhovinarji, ni želel odgovoriti. Omenil, da so znova aktualne zgodbe, da bi se v Uljanik vrnila dva prejšnja strateška partnerja Uljanika, Kermas energija Danka Končarna in Brodosplit Tomislava Debeljaka, ki sta, kot je dejal, želela prevzeti skupino, ne da bi vložila svoj denar. Potrdil je, da je približno 1500 delavcev skupine v Pulju, med katerimi jih je 1100 v ladjedelnici, pripravljenih nadaljevati delo, a da je vse odvisno od potez stečajnih upraviteljev.

Na reškem sodišču bo v začetku junija prestavljena obravnava o stečaju v 3. maju, v katerem je še približno 800 zaposlenih, potem ko so mnogi zapustili ladjedelnico. Preostalim plače zamujajo osem mesecev.