MIGRACIJE

Kako Hrvati opravljajo umazano delo Slovenije in EU

L.T.
17. 5. 2019, 19.55
Deli članek:

Slovenski policisti trdijo, da migrantov ne pretepajo in da so njihove pravice spoštovane. To naj bi namesto njih opravili hrvaški policisti, ki pa to zanikajo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Švicarska javna televizija SRF je v sredo objavila videoposnetke, ki prikazujejo hrvaške policiste pri praksi verižnega vračanja migrantov čez mejo z Bosno in Hercegovino na območju Velike Kladuše.

Televizijska ekipa je v samo dveh dneh posnela štiri primere verižnega vračanja. Hrvaški policisti so na ta način izgnali 70 migrantov – večinoma je šlo za državljane Afganistana, Alžirije in Pakistana. Posneti primeri verižnega vračanja niso bili nasilni, vendar so novinarji posneli tudi pričevanja migrantov, ki so jih policisti okradli in pretepli.

»Bosanski azil«

»Vzeli in uničili so nam mobilne telefone in nas prisilili k vračanju čez mejo,« je novinarjem povedal državljan Pakistana, ki so mu tudi pobrali vso gotovino. Afganistansko družino z otrokom so ustrahovali s strelnim orožjem, in ko so poskušali zaprositi za azil, so se jim posmehovali, da jim lahko odobrijo samo »bosanski azil«.

Marca letos je nevladna organizacija Amnesty ocenila, da je Evropska unija vpletena v »sistematične, protipravne in pogosto nasilne« primere verižnega vračanja migrantov. »Ljudje, ki bežijo pred vojno in zatiranjem, so pretepeni in oropani s strani hrvaške policije ter potisnjeni v pravno negotovost, kjer so prepuščeni propadajočemu azilnemu sistemu v Bosni in Hercegovini,« so sklenili pri Amnestyju.

»Migrante odvračamo«

Hrvaško notranje ministrstvo je v odzivu zapisalo, da »posnetki prikazujejo policiste, ki izvajajo uradne postopke z namenom odvračanja večjega števila oseb od nelegalnega vstopa v Evropsko unijo, na lokacijah, ki niso uradne vstopne točke. Pri tem delujejo skladno s pooblastili 13. člena zakonika o schengenskih mejah.«

Dodali so, da policijsko spremstvo na videoposnetku dejansko varuje življenja migrantov, saj jih policisti v Bosno usmerjajo po varnih gozdnih poteh.