Svet

Palestinci pripravljajo alternativo Evroviziji

Mi.K./STA
17. 5. 2019, 21.01
Deli članek:

Palestinci načrtujejo alternativo, da bi preusmerili pozornost na zasedenost ozemlja. Alternativna Evrovizija, poimenovana Globalvizija, bo potekala v soboto, istega dne kot finale Eurosonga v Tel Avivu.

Arhiv Svet24
V Tel Avivu je izraelska policija okrepila svojo prisotnost ob Evroviziji.

Palestini naklonjeni akterji pravijo, da s tem ne želijo zgolj nasprotovati izraelskemu dogodku, temveč gostiti pozitivno alternativo. Udeležence Globalvizije pričakujejo v Londonu, Dublinu, palestinskih mestih Ramala in Haifa ter na severu Izraela, kjer je velik del arabske populacije. Dogodkov ne bo prenašala nobena evropska televizija, temveč jih bodo predvajali na spletu, ljudi pa želijo nagovoriti, naj se jim pridružijo, namesto da bi gledali Eurosong.

Prvotne vrednote Evrovizije

Med udeleženci bo predvidoma tudi vplivni britanski glasbenik in producent Brian Eno, skupaj z uglednimi palestinskimi glasbeniki. Dogodek v Haifi bo vključeval transvestita in izvajalce, ki bodo izpolnili željo po slavnem evrovizijskem kiču, je povedala ena od organizatorjev Najwan Berekdar. Po njenih besedah želijo pripraviti »alternativni glasbeni dogodek, ki bo izpostavil prvotne vrednote Evrovizije, in sicer vključenost in raznolikost«.

Tel Aviv vsako leto gosti največjo parado ponosa na Bližnjem vzhodu, mesto pa ima tudi kozmopolitski pridih. Toleranco do homoseksualnosti pogosto izpostavljajo izraelski uradniki, ko se primerjajo s številnimi arabskimi državami, v katerih je ta kriminalizirana. Kritiki pa pravijo, da na ta način spodkopavajo okupacijo palestinskega ozemlja.

Izrael je Zahodni breg in vzhod Jeruzalema zasedel leta 1967 v šestdnevni vojni. Kasneje si je pripojil vzhodni Jeruzalem, česar mednarodna skupnost ni nikoli sprejela. V naseljih na Zahodnem bregu in vzhodu Jeruzalema živi več kot 600 tisoč Izraelcev, vendar njihove skupnosti po mednarodnem pravu niso legalne. »Izrael izrablja umetnost in kulturo, da bi zameglil okupacijo,« je dejala Najwan Berekdar.

Poleg Globalvizije Palestinci iščejo pozornost še na druge načine. Protiokupacijska nevladna organizacija Breaking the Silence se je denimo poigrala z geslom letošnje Evrovizije Dare to Dream (Upati si sanjati). Na panoju, ki ga je postavila, ga je preoblikovala v Dare to Dream of Freedom (Upati si sanjati o svobodi). V Gazi pa so glasbeniki v četrtek nastopili ob zgradbi, ki so jo uničili Izraelci v odgovor na palestinsko raketno obstreljevanje v začetku tega meseca.

Okrepljena varnost

V Tel Avivu je izraelska policija okrepila svojo prisotnost ob Evroviziji in poudarila, da varnost v okolici zagotavlja več tisoč policistov, posebnih enot in zasebnih varnostnikov.