Pogovori

Na Norveškem potekajo tajna pogajanja med venezuelsko vlado in opozicijo

B.K./STA
16. 5. 2019, 18.32
Posodobljeno: 16. 5. 2019, 18.38
Deli članek:

Predstavniki venezuelske vlade in opozicije se po poročanju medijev na skrivnem kraju v norveški prestolnici Oslo pogovarjajo o rešitvi dolgotrajne politične krize v Venezueli. Tokratni pogovori naj bi v Oslu potekali že drugič. Mirovni pogovori naj bi v preteklosti že bili na Kubi.

Reuters

Predstavnik norveškega zunanjega ministrstva ni želel ne potrditi in ne zanikati navedb, da naj bi bila Norveška vpeta v mirovne pogovore sprtih venezuelskih strani, na spletni strani poroča Deutsche Welle.

Po poročanju norveških medijev naj bi na strani venezuelske vlade na pogovorih sodelovala minister za komunikacije Jorge Rodriguez in guverner province Miranda Hector Rodriguez. Opozicijo naj bi zastopali bivši poslanec Gerardo Blyde, bivši minister Fernando Martinez Mottola ter podpredsednik venezuelske narodne skupščine Stalin Gonzalez.

Ob tem je venezuelski predsednik Nicolas Maduro v Caracasu izjavil, da je Jorge Rodriguez na "zelo pomembni misiji v tujini".

Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro z Ustavo Republike Venezuele.

Pogovore na Norveškem je potrdil tudi venezuelski veleposlanik pri Združenih narodih v Ženevi Jorge Valero. Kot poroča na spletni strani Reuters, je potrdil, da potekajo pogovori med vlado ter demokratičnim delom opozicije. Hkrati je obsodil vmešavanje ZDA v krizo v Venezueli.

Poznavalci so najnovejši razvoj dogodkov pospremili s previdnim optimizmom.

Profimedia
Vodja opozicije Juan Guaido se je samooklical za predsednika Venezuele.

Norveška strokovnjakinja za Južno Ameriko Benedicte Bull je dejala, da je zelo pozitivno, da se obe strani pogovarjata, a se je zelo pomembno vzdržati prevelika upanja. "V preteklosti so pogovori formalno potekali trikrat in vsi so propadli," je dodala.

Podobno je menil Leiv Marsteintredet z norveške univerze Bergen, ki je dejal, da gre za zelo zgodnjo fazo, zato je zelo nerealistično pričakovati kakršenkoli hiter rezultat. A dejstvo, da se obe strani želita pogovarjati, lahko opravičuje previden optimizem, je dejal.

V Venezueli že več mesecev poteka boj za oblast med Madurom in samooklicanim začasnim predsednikom Juanom Guaidojem. Guaido se je za predsednika države samooklical januarja letos.

Norveška Guaidoja doslej ni priznala kot začasnega predsednika, je pa pozvala k izvedbi novih svobodnih volitev v Venezueli, kar opazovalci ocenjujejo kot pripravljenost Osla, da posreduje v konfliktu.