Lepo je biti upokojenec - v Avstriji

Za 200 evrov višja minimalna pokojnina! Pri naših severnih sosedih

G.G.
16. 5. 2019, 15.05
Deli članek:

Avstrijski vlada se je pohvalila, da bo minimalno zajamčeno pokojnino za 40 let pokojninske dobe iz 995 evrov dvignila na 1200 evrov.

Thinkstock
Fotografija je simbolična

Za 30 let pokojninske dobe bo upokojenec prejemal 1025 evrov. Če bodo spremembe potrjene, bodo vstopile v veljavo z letom 2020.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz se je ob tem pohvalil in dejal, da je to še en pravi korak v smeri izboljšanja materialnega položaja starejših. V opoziciji imajo pomisleke. Najbolj ostri so v stranki NEOS, kjer menijo, da gre nič manj kot za prevolilno potezo in  "izdajo prihodnjih generacij", saj po njihovem pokojninski sistem brez korenite reforme ne zdrži takšnega povišanja pokojnin.

Avstrijski mediji pišejo, da bo s to spremembo na boljšem okoli 40.000 upokojencev, od tega 22.000 žensk. Vlada bo morala za ta izdatek v proračunu najti okoli 50 milijonov evrov na leto. Kurz zagotavlja, da to ne bo nikakršna težava. Bo pa vlada zmanjšala višino pokojnin določenim privilegiranim skupinam. 

Avstrijska vlada je nedavno državljane razveselila z davčno reformo, s katero bodo v prihodnjih letih precej znižali davke. Znižala se bo stopnja obdavčitve z dohodnino, za tiste z najnižjimi plačami pa bodo nižji prispevki za zdravstveno varstvo. Avstrijci naj bi v tako v prihodnjih letih plačali za okoli 6,5 milijarde evrov manj davkov kot doslej.