Priprava na napad?

Iz 'strahu' pred Iranom ZDA umikajo osebje iz Iraka

B.K.
15. 5. 2019, 12.36
Posodobljeno: 15. 5. 2019, 12.38
Deli članek:

Bela hiša je ukazala umik vsega ne nujnega osebja iz Iraka, je sporočila ameriška ambasada v Bagdadu.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Uslužbenci ameriške vlade bodo morali zapustiti prostore ameriške ambasade v Bagdadu in se vrniti domov. Odpoklicani so bili tudi uslužbenci, ki delujejo v Erbilu, v iraškem Kurdistanu. Ostaja le najnujnejše osebje, poroča ruska televizija RT.

Ameriški državljani, ki so v Iraku zasebno, so prav tako dobili poziv, da nemudoma zapustijo državo. Ob tem je ameriška vlada začasno zamrznila tudi izdajo vizumov za Irak.

Ukaz prihaja le tri dni za tem, ko je ameriška ambasada v Bagdadu državljane opozorila na "povišane napetosti" v Iraku in jih pozvala, naj "ostanejo pazljivi".

Nenavadna odločitev je naslednji korak v zaostrovanju odnosov med ZDA in Iranom. To se je začelo maja lani, ko je administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa enostransko izstopila iz jedrskega sporazuma z Iranom. Kasneje sta retoriko zaostrila ameriški zunanji minster Mike Pompeo in Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton.

Prejšnji teden so nato ZDA v vode bližnjega vzhoda poslale bojno skupino z letalonosilko USS Abraham Lincoln. Pred nekaj dnevi pa je Saudova Arabija sporočila, da so v vodah Rdečega morja neznanci napadli dva njihova tankerja, namenjena v Združene države. ZDA so za napad obtožile Iran, ki pa vpletenost že od začetka zanika.