Glifosat

Bayer ob dve milijardi dolarjev zaradi prodaje rakotvornega herbicida

B.K.
14. 5. 2019, 10.23
Posodobljeno: 14. 5. 2019, 10.26
Deli članek:

Kalifornijsko sodišče je nemškemu farmacevtskemu podjetju Bayer naložilo plačilo odškodnine v višini dveh milijard ameriških dolarjev, zaradi prodaje domnevno rakotvornega sredstva za zatiranje plevela.

Reuters
Monsantov (zdaj Bayerjev) herbicid Roundup.

Starejši par iz ameriške zvezne države Kalifornija je slavil zmago v tožbi proti nemškemu farmacevtskemu velikanu Bayer, ki bo 70-letnikoma moral izplačati kar dve milijardi dolarjev odškodnine, ker naj bi zaradi uporabe herbicid 'Roundup' oba dobila raka limfatičnega sistema.

Roundup je herbicid, ki deluje na podlagi glifosata, za katerega sumijo, da bi lahko v večjih količinah povzročal raka.

Bayer se bo na sodbo pritožil, saj trdi, da je omenjeni herbicid, ki ga je leta 1973 razvilo ameriško agrotehnološko podjetje Monsanto, popolnoma varen. Bayer je Monsanto kupil leta 2018 za 66 milijard ameriških dolarjev.

"Porota je videla notranje dokumente podjetja, ki kažejo, da Monsantu ni bilo nikoli v interesu resnično ugotoviti, ali je Roundup varen," je po razsodbi dejal odvetnik tožečega para Bret Wisner.

Bayer je na drugi strani odločitev porote obosdil in jo označil za "pretirano in neupravičeno," saj naj bi tožeči par imel zgodovino bolezni, ki so povezane z nastankom limfatičnega raka.

Nemško podjetje čaka še približno 13.400 tožb ameriških državljank in državljanov zaradi domnevne rakotvornosti herbicida Roundup. Doslej so, sicer nižjo, a še vedno milijonsko odškodnino morali izplačati že vsaj dvema prebivalcema Kalifornije.