avtomatizacija

Delavce v 'podjetju prihodnosti' bodo že jutri zamenjali roboti

B.K.
14. 5. 2019, 08.56
Posodobljeno: 14. 5. 2019, 08.58
Deli članek:

Spletni trgovec Amazon bo v proizvodnjo vključil robote, ki bodo pobirali, pakirali in pošiljali naročila strank. Dela, ki jih sedaj opravlja na tisoče delavk in delavcev v Amazonovih ameriških skladiščih, bodo tako kmalu popolnoma avtomatizirana, delavci pa bodo ostali brez služb.

Profimedia
Amazon

Po nekaterih ocenah naj bi povprečen delavec Amazona, ki v skladiščih skrbi za pakiranje naročil, dnevno obdelal okoli 150 naročil. To pomeni, da 150-krat v dnevu na policah poišče ustrezen izdelek, ga spravi v ustrezno škatlo, označi z naslovom in odpošlje.

Tovrstno delo pa je ravnokar postalo popolnoma zastarelo – kar tako, iz danes na jutri. Iz uprave Amazona so namreč sporočili, da bodo začeli v svoja skladišča nameščati robote, ki v eni uri zapakirajo med 600 in 700 pošiljk. Z vsakim izmed teh robotov pa upravljajo le trije ljudje.

Profimedia
V Amazonovih skladiščih vse več dela opravljajo roboti.

Za začetek bodo v Amazonu tako odpustili 1.300 delavcev v 55 skladiščih, razporejenih po celotnih Združenih državah Amerike.

A to je le začetek – "Končen cilj je 'skladišče brez luči'," je za Reuters dejal neimenovani vir iz Amazona. Spletni trgovec tako teži k popolni avtomatizaciji pošiljanja paketov, zaradi česar bo v končni fazi službe izgubilo več kot 100.000 delavk in delavcev.

Profimedia
Jeff Bezos, ustanovitelj in predsednik uprave Amazona, je najbogatejši človek na svetu.

Amazon je sicer v zadnjih letih dobil za več sto milijonov ameriških dolarjev zveznih in vladnih sredstev za "ustvarjanje delovnih mest" v državi.