Vremenske neprilike

FOTO in VIDEO: Hrvaška med kladivom in nakovalom, posledica je kaos

J.P.
14. 5. 2019, 08.07
Posodobljeno: 14. 5. 2019, 08.18
Deli članek:

Bilo je huje kot pa tistega usodnega dne leta 2013. K sreči tokrat ni bilo človeških žrtev.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Plitvička jezera
Prizor iz naselja Korana v občini Plitvička jezera

V nedeljo in ponedeljek je večji del sosednje Hrvaške zajelo orkansko neurje. Močni nalivi, siloviti vetrovi severnih in južnih smeri ter burja so se najbolj razpasli na severu Jadrana, v osrčju države in na njenih goratih predelih.

Sunki vetra so iz zemlje ruvali drevesa – če niso klonila v celoti, so morale premoč elementom priznati njihove veje. Veter je razdejal marsikatero stavbo, hudourniške poplave so bile najhujše v Istri. Bregove sta prestopili reki Kolpa in Una.

Po podatkih hrvaškega Državnega hidrometeorološkega zavoda so to posledice ciklona s središčem nad južno Italijo in anticiklona nad severozahodno Evropo. Med obema sistema so vladale velike razlike v zračnem tlaku; s severa je pritekal hladen zrak, z juga pa vlaga.

Še posebej dramatično je bilo v Zagrebu, kjer je v noči z nedelje na ponedeljek veter lomil in podiral drevesa, zaradi česa so tekom noči in zgodaj zjutraj zabeležili kar 240 gasilskih intervencij. Njihovo število je do popoldneva naraslo na več kot 700. V prestolnici je veter pihal s hitrostjo 101 kilometra na uro, kar je hitreje kot pa 11. novembra 2013, ko se je Zagreb znašel v primežu neurja Teodor (takrat je izmerjena hitrost sunkov vetra znašala 97 kilometrov na uro). K sreči tokrat ni bilo človeških žrtev, le dva primera lažjih telesnih poškodb.

Severni veter se je do danes že upehal. Najprej v notranjosti države, nato še na Jadranu. Sicer bo danes oblačno z občasnimi padavinami, na višje ležečih predelih lahko sneži. Vremenske razmere se bodo z jutrišnjim dnem stabilizirale, v četrtek je mogoče pričakovati nekaj sončnih žarkov.

V Bosni in Hercegovini poplavljenih 200 hiš

Poročila o obilnih padavinah in posledičnih poplavah prihajajo tudi s severa Bosne in Hercegovine. Za območje Prijedora so včeraj razglasili prvo stopnjo nevarnosti, poplavilo je približno 200 hiš. Oviran je bil tudi cestni promet ob nekaterih rekah.

Poplave so jo zagodle tudi prebivalcem na območju Bosanskega Novega, kjer je voda vdrla v približno deset objektov, poroča STA. Na cesti med Prijedorom in Bosanskim Novim so se zaradi deževja sprožili zemeljski plazovi.

Obilno deževje je prizadelo tudi notranjost države. O poplavah stanovanjskih objektov poročajo tudi iz Zavidovićev in Žepčev.