Ladjedelnica

Konec ladjedelništva na Hrvaškem? Uljanik v stečaj

B.K./STA
13. 5. 2019, 11.23
Posodobljeno: 13. 5. 2019, 11.30
Deli članek:

Sodišče za gospodarske zadeve v Pazinu je po večkrat prestavljeni odločitvi danes razglasilo stečaj nad ladjedelnico Uljanik v Pulju.

STA
Uslužbenci Uljanika ob lanski stavki.

V sindikatu so ocenili, da ta odločitev predstavlja konec ladjedelništva na Hrvaškem. Puljska ladjedelnica je del Uljanik grupe, v kateri je tudi reška ladjedelnica 3. maj.

Odločitev o stečaju bodo v naslednjih treh dneh objavili na oglasni deski sodišča, kar bo tudi uradno pomenilo uvajanje stečajnega postopka v ladjedelnico, ki je obratovala 163 let. Na sodišču so danes pojasnili, da je račun družbe blokiran več kot 230 dni ter da so dolgovi ladjedelnice dosegli 164 milijonov kun (22 milijonov evrov). Terjatve delavcev so znašale skoraj polovico zneska.

Delavci brez plače že osem mesecev

V družbi je 1118 zaposlenih, ki jim bodo ob stečaju vročili odpovedi. Delavci so brez plače več kot osem mesecev, agonija družbe pa poteka skoraj leto dni.

Sodišče v Pazinu je večkrat prestavilo odločitev o stečaju puljske ladjedelnice, nazadnje konec aprila, ko so pričakovali odzive potencialnih investitorjev s Kitajske. Obe ladjedelnici je pred dvema tednoma obiskala delegacija ene največjih ladjedelniških družb na svetu, China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC). Neuradno naj bi načeloma kazali interes, posebej za 3. maj, a konkretnih ponudb in predlogov zaenkrat ni bilo slišati.

Tudi reško sodišče za gospodarske zadeve je večkrat prestavilo odločitev o usodi 3. maja, v katerem delavci upajo, da se bodo vendarle izognili stečajnemu scenariju. Obravnava o stečaju za celotno Uljanik grupo je napovedana za 17. maj.

Facebook
Obupani delavec hrvaškega Uljanika, ob napovedi odpuščanj.

Uprava optimistična, sindikat razočaran

Predsednik uprave ladjedelnic Uljanika Sandi Božac je danes ocenil, da stečaj ne pomeni konca ladjedelnice. Meni, da ta ne bo odločilen pri odločitvi potencialnih investitorjev ter da so možni pogovori o "nadaljevanju ladjedelništva ali nekatere druge dejavnosti". Meni, da je možno nadaljevati izgradnjo preostalih ladij tudi v primeru stečaja celotne skupine.

Predstavnik sindikata Uljanika Boris Cerovec ni tako optimističen. Zanj je odločitev sodišča pričakovana. Znova je kritiziral hrvaško vlado, ki po njegovih besedah ni želela pravočasno rešiti Uljanika. Ocenil je, da je za reševanje prepozno, ker so izgubili zaupanje naročnikov in večino kadra, ki je bil usposobljen za izdelavo sofisticiranih plovil za posebne namene.

Pred stečajem ladjedelnice Uljanik so v preteklih mesec dni v stečaju končale še štiri manjše članice skupine. Na Hrvaškem so le redka podjetja prestala stečajni postopek tako, da so po njem nadaljevala uspešno poslovanje.