Sabotaža

Napadli saudijska tankerja v Perzijskem zalivu, Iran zanika vpletenost

B.K.
13. 5. 2019, 09.03
Posodobljeno: 13. 5. 2019, 09.18
Deli članek:

Iran zanika vpletenost v napad in opozarja na morebitno zaroto.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V vodah Združenih arabskih emiratov v Perzijskem zalivu sta bila napadena dva saudijska tankerja, je danes sporočil saudijski minister za energijo Halid al Falih. Kot je dejal, je šlo za sabotažo, tankerja pa sta močno poškodovana. Pri tem sicer ni prišlo do kakega izlitja, prav tako ni bil nihče poškodovan. Ladji sta bili na poti v saudijsko pristanišče Ras Tanura, kjer bi ju morali natovoriti z nafto, namenjeno ameriškim kupcem.

Kdo naj bi stal za tem napadom minister ni povedal, so se pa nemudoma oglasili na iranskem zunanjem ministrstvu, kjer so pozvali k razjasnitvi okoliščin. Do incidenta je namreč prišlo v času stopnjevanja napetosti med Iranom in Združenimi državami Amerike. Slednje so pred dnevi v Perzijski zaliv namreč napotile letalonosilko s spremljevalnimi rušilci, v katarsko bazo pa so namestili bombnike B-52.

Iran: ZDA vzpostavljajo pogoje za nesrečo

Predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Abas Musavi je ob tem pozval proti karkšnikoli "zaroti, ki bi jo načrtovali slabo misleči," da bi s tem porušili varnost in stabilnost v regiji. S tem je odgovoril na prejšnji teden izrečene ameriške obtožbe, da naj bi Iran načrtoval napade na ladje v Perzijskem zalivu, ki so namenjene trgovini z ZDA. Iran obtožbe zanika. "Ameriška administracija vzpostavlja pogoje, da bi se čim lažje zgodila nesreča," je prejšnji teden za ameriško televizijo CBS opozoril iranski zunanji minister Džavad Zarif. "Zato moramo birti pozorni, da ljudje, ki načrtujejo takšne nesreče, pri tem ne bodo uspešni."

Stopnjevanje napetosti med Iranom in ZDA se je sicer začelo maja lani, ko je administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa enostransko in brez pogajanj odstopila od dogovora o iranskem jedrskem programu, ki so ga leta 2015 podpisali predstavniki Irana, Evropske unije, ZDA, Francije, Nemčije, Rusije in Združenega kraljestva. Bela hiša je nato začela Iran javno obtoževati podpiranja terorizma, aprila letos pa so ZDA razglasile iransko revolucionarno gardo, ki je del iranske vojske, za teroristično organizacijo.

ZDA o Iranu tudi v Bruslju

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo bo medtem danes obiskal Bruselj, kjer bo z evropskimi partnerji govoril o Iranu. Pompeo bo izpostavil, da je Iran prenehal spoštovati določene obveznosti iz mednarodnega dogovora o njegovem jedrskem programu, so sporočili iz ameriškega State Departmenta. Iz programa so sicer lani izstopile ZDA in ga tako efektivno uničile.