Namerno dvoumno

Pompeo napoveduje spremljanje dejanj Irana

J.P./STA
8. 5. 2019, 21.54
Deli članek:

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes med obiskom v Londonu dejal, da bodo ZDA počakale, kaj bo Iran dejansko storil po današnjem sporočilu, da bodo prenehali izpolnjevati del jedrskega sporazuma. Iranske napovedi je označil za namerno dvoumne, "da bi svet skočil".

Reuters
Mike Pompeo

"Bomo videli, kaj bodo storili. ZDA bodo to spremljale in potem bomo, ko bomo, naredili dobre odločitve," je dejal Pompeo.

Izrazil je tudi prepričanje, da bodo evropske države skupaj našle pot, "da Iran ne bo prišel do jedrskega orožja".

Pompeo je izpostavil tudi sistem Instex, trgovalni mehanizem, ki so ga v začetku leta zagnale Velika Britanija, Francija in Nemčija, da bi evropska podjetja lahko še vedno trgovala z Iranom in ne bi pa bila deležna ameriških sankcij.

ZDA so namreč po enostranski odpovedi od mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom maja lani znova uvedle tudi lastne sankcije proti islamski republiki, s prekinitvijo sodelovanja z ameriškimi podjetji pa so zagrozile tudi vsem drugim podjetjem, ki bi še naprej sodelovala z Iranom.

Kot je v Londonu dejal Pompeo, so se ZDA o sistemu Instex pogovarjale z Veliko Britanijo, Nemčijo in Francijo. Pojasnil je, da ZDA ne bi nasprotovale nadaljevanju trgovanja z Iranom na področju zagotavljanja humanitarne pomoči in z drugimi specifičnimi proizvodi.

"Dokler se neko vozilo uporablja samo za omejen namen, za tistega, ki ni del sankcij, potem to seveda ni vprašljivo. Ko pa gredo transakcije preko tega (...) bomo ocenili in preučili in če bo to primerno, bodo sankcije za tiste, ki bodo sodelovali pri tovrstnih transakcijah," je še dejal ameriški državni sekretar.