Marš proti homofobiji

Kuba letos ne bo odeta v barve mavrice

A.S.
8. 5. 2019, 13.00
Posodobljeno: 8. 5. 2019, 13.09
Deli članek:

Kubanske oblasti so preklicale parado proti homofobiji. Gre za miroljuben marš, ki bi se moral odviti že 12 leto zapored.

Reuters
LGBT skupnost in vsi, ki slednjo podpirajo bodo še vedno slavili .

Aktivisti so preklic parade ostro obsodili in se sprašujejo o motivih oblasti. Nova kubanska ustava naj bi podpirala istospolne zakone, vendar so klavzulo po protestih umaknili. Predsednik Miguel Diaz-Canel je doslej zagovarjal zakonsko spremembo v prid istospolno usmerjenim posameznikom in dejal, da gre za »eliminacijo katerekoli oblike diskriminacije v družbi«. Po protestnih izpadih religijskih skupin, pa so si oblasti premislile.

Čeprav se na Kubi vsako leto 17. maja odvija praznovanje Internacionalnega dne proti homofobiji, tokrat temu ne bo tako.

Reuters
Lanska, 11. edicija marša proti homofobiji na Kubi.

Zakaj je prišlo do preklica?

Odgovorni iz Nacionalnega centra za spolno edukacijo so na družabno omrežje Facebook objavili zapis, da preklicujejo kubansko praznovanje. V objavi niso podali natančnih razlogov za ukinjanje letošnjega marša proti homofobiji. LGBT skupnost in vsi, ki slednjo podpirajo, bodo še vedno slavili in že organizirajo nov marš za svoje pravice.

Aktivist Norge Espinoza Mendoza je ukinitev marša označil kot velik korak nazaj. »Sovražniki raznolike in prograsivne Kube so sedaj srečnejši,« je zapisal. Zagovornica LGBT pravic Isbel Diaz Torres je za Reuters povedala, da gre za rezultat pritiska religijskih fundamentalističnih skupin.

Spolna diskriminacija je sicer na Kubi ilegalna.