Pakistansko kristjanko, sicer mamo petih otrok, so sosedje obtožili blatenja imena preroka Mohameda. Med sosedskimi prepiri je prišlo do fizičnih obračunov, v katerih je Asia zaradi udarcev s palico utrpela hude poškodbe. Po prepiru so jo zaprli v samico, kjer je preživela zadnjih osem let. Asia je tako postala prva ženska v zgodovini, ki so jo zaradi bogokletstva obsodili na smrtno kazen. Kot poroča BBC, so v Pakistanu zaradi bogokletstva od leta 1990 ubili vsaj 65 ljudi. 

Oktobra je pakistansko sodišče sporočilo, da so obsodbo 48-letnice zaradi pomanjkljivih dokazov razveljavili in obsojeno žensko izpustili. Odločitev sodišča je sprožila bes fundamentalističnih verskih krogov, ki so zahtevali njeno usmrtitev. Radikalne islamistične skupine so takrat celo pozvale na umor Asie in sodnikov, ki so sprejeli odločitev o izpustu.

Asia, ki se je vedno izrekala kot nedolžna, je sedaj zapustila državo. Pakistanske oblasti niso želele odkriti njene destinacije ali razkriti datuma njenega odhoda. Sedaj je njen odvetnik Saif ul Malook za BBC povedal, da je Asia v Kanadi, kjer sta tudi dve njeni hčeri. Kanadske oblasti so vsem trem zagotovile azil.