Absolutni velikani

Niti najstarejši obiskovalci Anfielda se ne spominjajo takšnega vsesplošnega rajanja in veselja

G.G./STA
8. 5. 2019, 10.09
Posodobljeno: 8. 5. 2019, 10.18
Deli članek:

Kako so športni časniki opisali epsko dogajanje na Anfieldu?

Profimedia
Po zgodovinski zmagi za preboj v finale lige prvakov.
'Največja sramota Barcelone v zgodovini' je zapisal katalonski Sport, britanski Daily Express pa 'Največji preobrat sploh - Liverpool 4, Barcelona 0.'

Tako kot bodo privrženci Liverpoola še vrsto let slavili enega največjih presenečenj v evropskem nogometu - njihovi nogometaši so namreč nadoknadili zaostanek 0:3 s prve tekme v Barceloni, bo ljubitelje Barcelone še dolgo časa preganjala mora s stadiona Anfield.

Anglija je na nogah in mediji ne skrivajo navdušenja nad doživetim na sinočnji tekmi. 'Čudež na Merseysidu' je zapisal The Daily Telegraph, 'Čudež na Anfieldu' se glasi naslovnica Daily Mirroryja, enako o čudežu piše Guardian in The Time, ki izpostavlja trenerja Jürgena Kloppa - 'Klopp jih je prepričal, da lahko storijo nemogoče'.

Drugi angleški mediji so se poigrali z besednimi zvezami in različnimi zapisi. 'UnbeLIVable' (neverjetno) je naglasil The Sun, 'Wijn-credible!' je priimek strelca dveh zadetkov Georginia Wijnalduma v naslov umestil Daily Star, 'Kop a load of that' pa je zapisal The Sun. V prostem prevodu bi slednje pomenilo Poglej si to, beseda Kop pa hkrati označuje del nekdanjega stadiona Anfield.

Na spletni strani liverpoolskega časnika Echo pišejo, da se niti najstarejši obiskovalci Anfielda ne spominjajo takšnega vsesplošnega rajanja in veselja. "Gledalci, igralci, trenerji in novinarji so skakali do neba, dokler se niso zazibali ob napevu You'll Never Walk Alone," so zapisali.

Razplet iz Anfielda je na naslovnicah tudi večine evropskih časnikov in to ne samo športnih. Med slednjimi je francoski L'Equipe zapisal 'Senzacionalno', italijanski Tuttosport 'Legendarni Liverpool', nemški Spiegel 'Absolutni velikani', portugalska Abola pa piše o 'Čudežu iz Anfielda'.

V Madridu privoščljivo o zgodovinskem polomu

Razpoloženje v Španiji je deljeno. Medtem ko mediji, naklonjeni Barceloni, ne varčujejo s kritikami na račun nogometašev in strokovnega vodstva Barcelone, se tisti, ki so tradicionalno bolj naklonjeni Real Madridu, kar malce posmehljivo lotevajo zadeve. Čeprav bo njihov Real letos ostal brez lovorike, zadovoljno ugotavljajo, da navijači Barcelone vsaj ne bodo onečastili Madrida. Finale lige prvakov - drugi finalist bo znan danes po tekmi Ajax - Tottenham (1:0) - bo namreč 1. junija na stadionu Wanda Metropolitano v Madridu.

Madridska Marca ugotavlja, da gre za zgodovinski polom, ki bo imel posledice in o katerem se bo govorilo še leta. Na naslovnici je fotografija iz Anfielda, v ozadju semafor s 4:0, na igrišču pa le en nogometaš - Lionel Messi. Pod naslovom 'Zgodovinski polom' je Marca zapisala: Po 3:0 na prvi tekmi ..., S poškodovanimi zvezdniki Liverpoola ..., Z že osvojenim španskim prvenstvom ..., Z lansko izkušnjo iz Rima ..., S finalom na Wandi ..., Brez Real Madrida ... in Z najboljšim igralcem na svetu ...

Novinarji As, prav tako iz Madrida, so si še posebej dali duška. Njihov najbolj prepoznavni obraz, Tomas Roncero, je tekmo spremljal s šalom Liverpoola, po tekmi je Twitter preplavil s hudomušnimi sporočili igralcem in privržencem FC Barcelone, na koncu pa je priznal, da je to zanj najbolj srečen večer v življenju. "Naučiti se boste morali spoštovati Real Madrid," je zapisal v kolumni po tekmi ter pristavil: "Če bi Messi igral v Real Madridu, bi imel precej več naslovov v ligi prvakov."

Njegovi šefi so naslovnico opremili z 'Grom na Anfieldu' ter jo začinili z izjavama obeh trenerjev. Jürgen Klopp je povedal, da je bila tekma izjemna, enkratna in neverjetna, Alejandro Valverde pa je dodal, da če te nekdo tako premaga, potem ne smeš iskati izgovorov.

Katalonski Sport, Mundo Deportivo in L'Esportiu so zelo kritični do svojih nogometašev. Sport, ki je črno naslovnico opremil le z napisom 'Največja sramota v zgodovini', je dodal, da je Barcelona spisala svojo najbolj črno stran v ligi prvakov ter kot glavnega krivca označil trenerja Valverdeja - 'Liga prvakov je zanj prevelika'.

Mundo Deportivo je uporabil besedo, ki označuje rdečico lic od sramu in pristavil, da so bili igralci brez duše in srca, da jih je oslabljen Liverpool povozil ter da je četrti zadetek najboljši odraz neorganiziranega stanja v ekipi. Podobno so zapisali tudi njihovi kolegi v katalonskem jeziku pri L'Esportiu. "Nič se niso naučili in zato zasluženo izpadli."