Zaostrene razmere

ZDA svarijo Iran: Letalonosilka na poti

A.S./STA
6. 5. 2019, 08.41
Posodobljeno: 6. 5. 2019, 09.52
Deli članek:

ZDA pošiljajo bojno skupino z letalonosilko in bombniki na Bližnji vzhod. Kot je v nedeljo sporočil svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton, gre za jasno in nedvoumno sporočilo Iranu.

Profi media
Letalonosilka USS Abraham Lincoln.

Bolton je dejal, da je napotitev bojne skupine z letalonosilko USS Abraham Lincoln na območje ameriškega centralnega poveljstva odgovor "na številne skrb vzbujajoče znake in opozorila". Pri tem ni pojasnil, za kaj gre.

Profi media
John Bolton.

Po njegovih besedah je cilj napotitve ameriške letalonosilke USS Abraham Lincoln "poslati jasno in nedvoumno sporočilo iranskemu režimu, da bo sleherni napad na ameriške interese in interese naših zaveznikov naletel na neizprosno silo". 

"ZDA si ne želijo vojne z iranskim režimom, vendar pa smo polno pripravljeni na vsak napad, bodisi posreden, bodisi revolucionarne garde ali rednih iranskih sil," je zagrozil Bolton.

ZDA izstopile iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu

ZDA so pred letom dni enostransko izstopile iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu in nato znova uvedle sankcije proti islamski republiki. Še posebej so se spravile na iransko naftno industrijo, ki je glavni vir dohodka za državo.
Washington je nedavno sporočil, da bo uvedel sankcije proti državam, ki bodo še naprej kupovale iransko nafto. Prav tako je za teroristično organizacijo razglasil iransko revolucionarno gardo.

Teheran je zagrozil, da bo v odgovor na ameriške ukrepe blokiral Hormuško ožino, eno najpomembnejših ladijskih poti na svetu, ki povezuje Perzijski in Omanski zaliv.

Abraham Lincoln ni prva letalonosilka, ki so jo Američani poslali na Bližnji vzhod, vendar bo zagotovo zaostrila razmere med ZDA in Iranom.