Volilna udeležba je bila po zadnjih podatkih državne volilne komisije v Skopju skoraj 43-odstotna, volitve pa s tem veljavne.

Kandidatko opozicijske VMRO-DPMNE Gordano Siljanovsko Davkovo je podprlo malenkost nad 42 odstotkov volivcev, neveljavnih pa je bilo 3,5 odstotka glasovnic.

Čeprav se prednost Pendarovskega z naraščanjem deleža preštetih glasovnic manjša, so v njegovem štabu tudi na podlagi lastnih internih raziskav ocenili, da bo kandidat vladajočih socialdemokratov v drugem krogu odnesel zmago.

Ključen je tudi podatek o skoraj 43-odstotni volilni udeležbi. Več kot 40-odstotna volilna udeležba v drugem krogu predsedniških volitev namreč pomeni, da so bile te veljavne. V nasprotnem primeru bi jih bilo treba ponoviti, kar pa bi državo lahko pahnilo v novo politično krizo. Drugi krog predsedniških volitev je sicer potekal mirno in brez omembe vrednih incidentov, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Pendarovski je v prvem krogu sicer prejel le nekaj tisoč glasov več od Siljanovske Davkove, ki tako kot nekdanja vladajoča stranka VMRO-DPMNE odločno zavrača lani sklenjeni prespanski sporazum o spremembi imena države, ki je po desetletjih spora z Grčijo odpravil to glavno oviro na poti Skopja v EU in Nato.