43 odstotna udeležba

Volitve za makedonskega predsednika komaj veljavne

B.K./STA
5. 5. 2019, 21.29
Posodobljeno: 5. 5. 2019, 21.32
Deli članek:

V drugem krogu predsedniških volitev v Severni Makedoniji je po 56 odstotkih preštetih glasovnic kandidat vladne koalicije socialdemokratov Stevo Pendarovski zbral malenkost več kot 54,4 odstotka glasov volivcev.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Volilna udeležba je bila po zadnjih podatkih državne volilne komisije v Skopju skoraj 43-odstotna, volitve pa s tem veljavne.

Kandidatko opozicijske VMRO-DPMNE Gordano Siljanovsko Davkovo je podprlo malenkost nad 42 odstotkov volivcev, neveljavnih pa je bilo 3,5 odstotka glasovnic.

Čeprav se prednost Pendarovskega z naraščanjem deleža preštetih glasovnic manjša, so v njegovem štabu tudi na podlagi lastnih internih raziskav ocenili, da bo kandidat vladajočih socialdemokratov v drugem krogu odnesel zmago.

Ključen je tudi podatek o skoraj 43-odstotni volilni udeležbi. Več kot 40-odstotna volilna udeležba v drugem krogu predsedniških volitev namreč pomeni, da so bile te veljavne. V nasprotnem primeru bi jih bilo treba ponoviti, kar pa bi državo lahko pahnilo v novo politično krizo. Drugi krog predsedniških volitev je sicer potekal mirno in brez omembe vrednih incidentov, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Pendarovski je v prvem krogu sicer prejel le nekaj tisoč glasov več od Siljanovske Davkove, ki tako kot nekdanja vladajoča stranka VMRO-DPMNE odločno zavrača lani sklenjeni prespanski sporazum o spremembi imena države, ki je po desetletjih spora z Grčijo odpravil to glavno oviro na poti Skopja v EU in Nato.