Odstranjeni

Facebook izbrisal profile skrajnežev

A.S./STA
3. 5. 2019, 08.09
Posodobljeno: 3. 5. 2019, 08.13
Deli članek:

Ameriško spletno družbeno omrežje Facebook je s svojih strani odstranilo nekaj znanih skrajnežev, kot so temnopolti antisemit Louis Farrakhan, desničarski tvorec teorij zarot Alex Jones in Milo Yiannapoulos, ki ga navdihujejo neo-nacističmne ideje. Facebook jih je označil za nevarne in njihove strupene ideologije ne bo več na njegovih platformah.

Reuters
Milo Yiannapoulos.

Alex Jones, ki je med drugim znan po tem, da za pokole šolskih otrok krivi njihove starše, ki so proti orožju, ima svoj medij InfoWars. Facebook ga je prepovedal že avgusta lani, vendar pa ga je sedaj odstranil še z Instagrama, ki je tudi v lasti tega največjega spletnega družbenega omrežja. Farrakhan je vodja islamske religijske skupine NOI, ki promovira rasno pogojeno ideologijo.

Reuters
Alex Jones.

Farrakhan je vodja islamske religijske skupine NOI, ki promovira rasno pogojeno ideologijo. 

Profi media
Louis Farrakhan.

Poleg Jonesa in Farrakhana so iz Facebooka in Instagrama izbrisani še desničarski provokatorji Paul Johseph Watson, Paul Nehlen in Laura Loomer. Loomerjeva med drugim krivi vse muslimane za napade radikalnih islamističnih skupin kot je ISIS.  Na seznamu izbrisanih se je znašel tudi britanski državljan Milo Yiannapoulos, ki ga navdihujejo neo-nacistične ideje. Yiannapoulos zavrača in se posmehuje islamu, ateizmu, feminizmu in politični korektnosti.

Profi media
Laura Loomer.

Facebook lahko odstrani tudi tiste, ki zagovarjajo »odstranjene«

Proces odstranjevanja nebodijihtreba s Facebooka je dolgotrajen, pri čemer se upošteva, ali je oseba kdaj pozivala k nasilju na rasni, etnični ali nacionalni osnovi, ali je širila sovražno ideologijo in sovražni govor ter podobno. Facebook lahko v prihodnje odstrani tudi take, ki zagovarjajo "odstranjene".