huawei

Kitajci 'odnesli' britanskega obrambnega ministra

B.K./STA
2. 5. 2019, 09.57
Posodobljeno: 2. 5. 2019, 09.57
Deli članek:

Britanska premierka Theresa May je v sredo odstavila obrambnega ministra Gavina Williamsona zaradi domnevnega razkritja informacije o načrtovanem sodelovanju družbe Huawei pri vzpostavitvi omrežja 5G v Veliki Britaniji. Minister krivdo zavrača.

Reuters
Theresa May

"Premierka je pozvala Gavina Williamsona, naj zapusti vlado, saj je izgubila zaupanje v njegovo sposobnost opravljanja funkcije obrambnega ministra in člana njenega kabineta," je povedala tiskovna predstavnica Downing Streeta.

V pismu Williamsonu naj bi Mayjeva zapisala, da preiskava primera "prinaša prepričljive dokaze, ki nakazujejo na vašo odgovornost za nedovoljeno razkritje" informacij s sestanka sveta za nacionalno varnost 23. aprila. "Našla se ni nobena druga verodostojna interpretacija dogodkov, ki bi pojasnila to uhajanje informacij," je še zapisala premierka.

Že sicer močno omajano britansko vlado je pred dnevi pretresla afera o razkritju informacije, da je premierka Mayjeva prižgala kitajskemu velikanu Huawei zeleno luč za pomoč pri vzpostavitvi omrežja 5G. Medtem ko Washington trdi, da lahko prek te opreme Peking dostopa do občutljivih podatkov in nadzira kritično infrastrukturo, so britanski obveščevalci tveganje ocenili kot obvladljivo.

Odločitev o tem naj bi sprejel britanski varnostni svet na sestanku 23. aprila. Takšnih sestankov se lahko udeležujejo le ministri in varnostni predstavniki, ki pa morajo prej podpisati zavezo o varovanju tajnih podatkov.

Williamson zavrača krivdo. V javnem pismu premierki je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zapisal, da zavrača odstop, saj ni bil on tisti, ki je razkril to informacijo medijem. "Prepričan sem, da bi uradna in celovita preiskava potrdila moje navedbe," je zatrdil. Opozicijski poslanci so že pozvali k preiskavi.