Neuslišan

Japonski premier moleduje za sestanek s Kimom

B.K.
2. 5. 2019, 09.33
Posodobljeno: 2. 5. 2019, 09.35
Deli članek:

Japonski premier Šinzo Abe je javno pozval severnokorejskega voditelja Kim Džong Una na srečanje, ki bi obnovilo diplomatske odnose med državama.

Reuters
Japonski premier Shinzo Abe

V intervjuju za časopis Sankei Shimbun je Abe dejal: »Želim se brezpogojno sestati s predsednikom Kimom in se z njim pogovoriti odkrito. Za našo državo je pomembno, da smo pri tem vprašanju proaktivni. Ne bomo strli lupine medsebojnega nezaupanja med Japonsko in Severno Korejo, če se ne bom neposredno soočil s Kimom.«

Severnokorejske oblasti se na poziv niso odzvale, časnik Japan Times pa poroča, da je Severna Koreja že v preteklosti ignorirala pozive Japonske za srečanje.

Spor med Japonsko in Severno Korejo je sicer eden izmed bolj ostrih v regiji in traja že od korejske vojne. Severnokorejske balistične rakete med testiranji mnogokrat poletijo v smeri Japonske, ki je rivalko že večkrat označila za »neposredno grožnjo« njihovi varnosti. Severna Koreja je medtem Japonsko označila za »grozovito kriminalno državo, ki je proti človeštvu.«

Reuters
Kim Džong Un med sprejemom.

»Upam, da je [Kim] voditelj, ki lahko odločitve sprejme strateško in fleksibilno, glede na to, kaj je najboljše za njegovo državo,« je še dejal Abe.

Tokio je sicer v preteklosti zavzemal ostro linijo do Severne Koreje, a se tudi to očitno spreminja s tem, ko Kim gradi in izboljšuje diplomatske povezave s svetom. Že dvakrat se je sestal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, otoplil je odnose z Južno Korejo, pred kratkim pa se je sestal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.