Skrajneži

Po velikonočnem terorju svarilo pred novimi napadi: oblečeni v vojaške uniforme, v igri pet lokacij

J.P./STA
29. 4. 2019, 14.16
Posodobljeno: 29. 4. 2019, 14.19
Deli članek:

V Šrilanki se po smrtonosnem nasilju na velikonočno nedeljo bojijo novega vala napadov skrajnežev, ki bi lahko bili po navedbah varnostnih služb oblečeni v vojaške uniforme. Skrajneži naj bi nameravali napasti pet lokacij.

Reuters
V Šrilanki so po napadih, v katerih je 21. aprila umrlo več kot 250 ljudi, med njimi 40 tujcev, močno poostrili varnostne ukrepe.

"Lahko bi prišlo do novega vala napadov," je v pismu poslancem in drugim predstavnikom države zapisal vodja posebne enote policije, poroča Reuters, ki ga povzemajo tudi drugi viri.

Glede na ta zapis bi lahko v napadih sodelovali posamezniki, oblečeni v vojaške uniforme, ki naj bi uporabili kombi. Do napadov bi lahko prišlo že minulo nedeljo ali danes. V nedeljo napadov ni bilo.

Poostreni ukrepi

V Šrilanki so sicer po napadih, v katerih je 21. aprila umrlo več kot 250 ljudi, med njimi 40 tujcev, močno poostrili varnostne ukrepe. V veljavi so izredne razmere, oblasti so pridržale več kot 150 ljudi, več kot 15 so jih v racijah ubili, našli in zasegli so tudi več kosov orožja in eksploziva.

Glede na omenjeno pismo naj bi nove napade pripravljali isti lokalni teroristični skupini, ki jima pripisujejo odgovornost za velikonočne napade, in sicer National Thawheedh Jama'ath (NTJ) in Jammiyathul Millathu Ibrahim. Odgovornost za napade 21. aprila je prevzela Islamska država, a trdnih dokazov za njeno vpletenost doslej niso odkrili.

Šrilanški predsednik Maithripala Sirisena je medtem danes suspendiral načelnika policije in imenoval novega sekretarja za obrambo, saj se je po napadih izkazalo, da so šrilanške varnostne službe ignorirale svarila iz tujine, da bi lahko prišlo do njih. Predsednik je bil načelnika policije Pujitha Jayasundare primoran suspendirati, saj je sam odstop zavrnil.