Ekstremistični napadi

V napadih ubit vodja napadov na Šrilanki

A.S.
26. 4. 2019, 15.18
Posodobljeno: 26. 4. 2019, 15.21
Deli članek:

Domnevni vodja napadalske skupine v Šrilanki Zahran Hasim je bil ubit med nedeljskim samomorilskim napadom v glavnem mestu Kolombo.

YouTube / Screenshot
Zahran Hashim

Predsednik Maithripala Sirisena je potrdil, da je Zahran Hasim umrl v eksploziji v enem izmed luksuznih hotelov, ki so bili poleg cerkev tarča napadov ekstremistov. Preiskovalci so natančno preučili Zahranove obrazne poteze, prav tako je v teku DNK analiza.

Za velikonočne napade, v katerih je po zadnjih podatkih umrlo 253 ljudi, so oblasti aretirale 76 osumljencev. Med njimi sta tudi predstavnik lokalne teroristične skupine in posameznik, ki je izdelal bombne naprave. Policija išče še 70 osumljencev, ki so povezani z Islamsko državo.

Šrilanka ob 1,5 milijarde dolarjev iz turizma

Teroristični napadi bi lahko Šrilanko letos stali do 1,5 milijarde dolarjev turističnih prihodkov, so danes ocenili na šrilanškem ministrstvu za finance. Kot piše STA namreč pričakujejo 30 odstotkov manj turističnih obiskov.

Čeprav je Šrilanka s svojimi idiličnimi plažami lani zabeležila rekorden turističen obisk z 2,33 milijona obiskovalcev, temu najverjetneje več ne bo tako. Več držav je svoje državljane pozvalo, naj v Šrilanko ne potujejo ali naj jo zapustijo, če so trenutno tam. Tudi slovenske oblasti odsvetujejo potovanja v to državo.