Starši bi morali vedeti

FOTO: Dete zaradi otekline več dni ni odprlo oči, mama ne more molčati

S.R.
25. 4. 2019, 20.57
Posodobljeno: 25. 4. 2019, 21.03
Deli članek:

Ko je komaj leto dni staro hčerko v zibelki videla neodzivno in polno rdečih marog, njena telesna temperatura pa se je dvignila v višave, je vedela, da je zadeva resna.

Facebook/Jilly Moss
Alba je najhujše že preživela.

Jilly Moss je, še vedno v pričakovanju dneva, ko bo njena hči Alba prejela prva cepiva za okrepitev njenega imunskega sistema, ob prizoru v zibelki obnemela. Alba je ravno nekaj dni pred tem praznovala svoj prvi rojstni dan in je bila še premlada, da bi jo cepili proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. Zaskrbljena Jilly je tako pred nekaj tedni v bolnišnico odpeljala hudo bolno dete. Zdravniki so ji le nekaj ur pozneje povedali, da je Alba zbolela za ošpicami in da lahko tudi umre. 

Mala Alba, ki se je okužila v stiku z necepljeno osebo in je po poročanju BBC v bolnišnici preživela osem dni, je na srečo preživela, a se Jilly s tem ni sprijaznila, po nasvetu zdravnikov pa je svojo zgodbo delila z javnostjo. »Oči zaradi otekline ni odprla štiri dni. Starši bi morali vedeti, kaj se lahko zgodi z njihovimi ranljivimi otroki,« je pojasnila. Alba, ki je najhujše že prestala, je za okrevanje potrebovala nekaj tednov, se ob tem borila s povišano telesno temperaturo, rdeč izpuščaj pa se je razširil po vsem telesu. Jilly je ob tem priznala, da v nekem trenutku ni verjela, da bo njena hči preživela. »Ni vedela, kaj se dogaja, paralo se mi je srce,« je še dodala zakrbljena mama. 

V prvih treh mesecih tega leta so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) po svetu zabeležili več kot 110.000 primerov ošpic oziroma kar za 300 odstotkov več kot lani.