Postaja

V desetih letih bodo prebivali na Luni

B.K.
25. 4. 2019, 09.20
Posodobljeno: 25. 4. 2019, 09.20
Deli članek:

Kitajska namerava v prihodnjem desetletju na Luni zgraditi postajo.

CNSA
Zadnja stran Lune, v ozadju Zemlja. Fotografijo je posnela kitajska sonda.

Kitajska je v začetku leta postala prva svetovna država, ki je pristala na tako imenovani temni strani lune, tisti strani, ki ni nikoli obrnjena proti Zemlji. Januarja je tam pristala njena sonda Chang'e-4.

Peking pa ima zdaj nove načrte. Na Luno namerava poslati človeško posadko, ki bo tam začela s postavljanjem raziskovalne postaje. Ta naj bi bila postavljena v naslednjem desetletju, so v sredo sporočili kitajski državni mediji, postaja pa naj bi stala nekje na Luninem južnem polu, je dejal vodja kitajske Nacionalne vesoljske agencije Žang Kedžijan.

Žang je ob tem npovedal še izstrelitev sonde na Mars. Rdeč planet naj bi 'napadli' prihodnje leto, do konca letošnjega leta pa bodo na Luno spravili še eno sondo, tokrat poimenovano Chang'e-5.

Xinhua/STA
Chang'e-4 med pristankom na 'temni strani' Lune.

A kitajske ambicije po vesolju se ne ustavljajo tukaj. Do leta 2022 naj bi v Zemljino orbito poslali vesoljsko postajo Tiangong (Nebeška palača), ki bo nadomestila ostarelo Mednarodno vesoljsko postajo. Kmalu pa bi naj v vesolje izstrelili tudi sonde, namenjene raziskovanju asteroidov.

Kitajska danes na civilnih in vojaških programih zapravi več od Rusije in Japonske in zaostaja le še za Združenimi državami Amerike. Leta 2017 je za vesoljske programe porabila 8,4 milijard ameriških dolarjev proračunskih sredstev, poroča portal phys.org.