Verska cenzura

"Prokleta nedelja" Parnega Valjka v nedeljo prepovedana

A.S.
24. 4. 2019, 14.39
Posodobljeno: 24. 4. 2019, 15.10
Deli članek:

Urednik Radio Splita, javne radijske postaje v sklopu Hrvaške radiotelevizije, se je danes, kot poroča hrvaški Index, opravičil poslušalcem in poslušalkam zaradi delne rabe refrena pesmi Parnega Valjka "Prokleta nedelja" v najavi ene izmed oddaj.

Promocijski material.
Parni Valjak.

Enega izmed poslušalcev Radia Split je zmotila uporaba besede "prokleta" (prekleta) za najavo oddaje, ki je na sporedu v nedeljo. Takrat namreč omenjeni radio predvaja tudi versko oddajo. Pripombe urednik Radia Split Karlo Reitober ni označil kot nesmiselne, temveč se je hitro opravičil.

Izraz »prokleta« označil kot neokusen

"Poslušalcu se zahvaljujemo za opozorilo. Opravičujemo se, v etru se namreč velikokrat predvaja star napev z neokusno besedo. Sedaj smo posneli popolnoma novega," je sporočil Reitober. V njegovem imenu je opravičilo prebral tudi voditelj jutranjega programa. V novem napevu sedaj uporabljajo besedno zvezo "sveta nedelja".

Izraz "prokleta", ki so ga na splitskem radiu označili kot neokusnega, je začetek poimenovanja pesmi Parnega Valjka. Pesem je stara 31 let in doslej ni bila na popisu nespodobnih pesmi.

Prekinila predvajanje pesmi Boba Dylana

Kot del Hrvaškega radia Radio Split financirajo naročnine in bi po elementarni logiki, moral predvajati program za vse poslušalce, tudi za tiste za katere termin "prokleta" nima blasfemičnega pomena.

V praksi se Radio Split, kot piše Index.hr, prilagaja verskim imperativom in fantazijam. Pred nekaj leti je takratna urednica prekinila predvajanje pesmi Boba Dylana, ker naj bi glasbenik izrekel nekaj slabega o Hrvatih.