Novo upanje

Se na ključnih dokazih nabira prah? Razkrili bi lahko, kaj se je zgodilo z Maddie

J.P.
24. 4. 2019, 12.24
Posodobljeno: 24. 4. 2019, 12.30
Deli članek:

Strokovnjak bi ponovno analiziral 18 vzorcev DNK, ki so jih pridobili raziskovalci.

Profimedia
Operacija Grange traja že 12 let.

V primeru izginule Madeleine McCann bi si lahko le v tednu dni obetali velik preboj, če bi lahko ponovno ocenili nekatere vzorce DNK, trdi forenzik.

Zaupa v svoje metode

Dr. Mark Pelin je londonski metropolitanski policiji ponudil svoje usluge, da bi analiziral 18 vzorcev DNK, ki so se izkazali za nezadostne. Zaenkrat ne kaže, da ga bodo uslišali.

Profimedia
Maddie je maja leta 2007 izginila iz apartmaja v portugalskem kraju Praia da Luz.

Pelin je prepričan, da bi lahko s svojimi metodami – z njimi so identificirali žrtve terorističnih napadov 11. septembra 2001 v Združenih državah Amerike – končno razkril, kakšna usoda je doletela Maddie. Za predhodno poročilo bi potreboval le teden ali dva.

Takrat nezadostni

Omenjeni vzorci so bili pridobljeni iz apartmaja družine McCann v portugalskem kraju Praia da Luz, od koder je izginila leta 2007 takrat triletna deklica, ter iz njihovega najetega avtomobila. Psi, s katerimi so jo skušali izslediti, so namreč zaznali "vonj po smrti". Analiza je pred 12 leti pokazala, da so nezadostni, vendar omenjeni ameriški strokovnjak meni, da bi se lahko zdaj nadejali drugačnih rezultatov.

Pri tem ga je podprl tudi britanski detektiv Colin Sutton, ki je nekoč služil v vrstah londonske metropolitanske policije.