Slovo

FOTO: Pred 20 leti jo je za vedno zaznamovala nesreča, zdaj se je potihoma poslovila

S.R.
24. 4. 2019, 08.15
Posodobljeno: 24. 4. 2019, 08.24
Deli članek:

Umrla je ženska, ki je postala eden vodilnih glasov oziroma obrazov kampanj proti vožnji pod vplivom alkohola.

Twitter
Jacqui Saburido pred nesrečo.

V 40. letu starosti se je poslovila Jacqui Saburido, ki je po hudi prometni nesreči postala sinonim boja proti vožnji pod vplivom alkohola. Saburidova se je pred leti iz rodnega Caracasa v Venezueli zaradi boljše zdravniške oskrbe preselila v Gvatemalo, kjer je po boju z rakom umrla. 

Saburidovo je večno zaznamovala prometna nesreča, ki jo je leta 1999 doživela v bližini Austina v ameriški zvezni državi Teksas, kamor se je preselila zaradi študija angleškega jezika. Stara je bila 20 let, ko je v avtomobil, v katerem je sedela s prijatelji, čelno trčil 18-letni pijan voznik Reggie Stephey. Nesreča je vzela življenji voznice Natalie Chyptchak Bennett in Laure Guerrero, ki je sedela na zadnjih sedežih. Reševalci so iz goreče razbitine uspeli rešiti dva potnika, Saburidova pa je v avtomobilu ostala ujeta. Ogenj so po slabi minuti pogasili in jo s tehničnim posegom rešili, a se ji je življenje za vedno spremenilo. Utrpela je opekline tretje stopnje po 60 odstotkih telesa, njen obraz pa nikoli ni bil več isti. 

Profimedia
Po nesreči je zanjo skrbel oče.

Stepheyja so leta 2001 zaradi vožnje pod vplivom alkohola obsodili na sedem let zapora, v tem času pa je s Saburidovo, ki mu je odpustila, tudi sam sodeloval v številnih kampanjah proti vožnji pod vplivom alkohola. Leta 2008 so ga izpustili. 

Kot je pojasnil njen bratranec Jose Saburido, je po nesreči prestala več plastičnih operacij, s katerimi so ji vsaj delno rekonstruirali nos, obrvi in usta, v zadnjem obdobju pa se je posvetila predvsem boju proti raku. Dvakrat je nastopila tudi v oddaji slovite Oprah Winfrey. Prvič leta 1999, ko je javnosti razgrnila svojo zgodbo, nato pa znova ob 10. obletnici nesreče, ko je Oprah predstavila svoje najbolj nepozabne goste v zadnjih 25 letih. Zadnjih 20 let je zanjo skrbel oče Amadeo, njun čas po nesreči pa so zaznamovali predvsem nenehni obiski zdravnikov. Prestala je več kot 120 operacij. »Čeprav to pomeni, da moram tukaj pred kamero sedeti brez ušes, nosu, obrvi in las, bom to storila tisočkrat, če bo to prispevalo k temu, da bo nekdo sprejel bolj modro odločitev,« je Saburidova dejala na enem od številnih javnih nastopov.

Profimedia
Prestala je več kot 120 operacij.

Profimedia
Pijanemu vozniku je odpustila.