Slaviša Krunić

Umorjeni poslovnež Krunić "trn v peti" Dodiku

B.K./STA
23. 4. 2019, 16.08
Posodobljeno: 23. 4. 2019, 17.20
Deli članek:

Nedaleč od Banjaluke so v nedeljo zvečer umorili znanega podjetnika Slavišo Krunića, poročajo mediji v BiH. V napadu, ki so ga izvedli iz zasede, sta bila ubita tudi njegov varnostnik in eden od napadalcev.

YouTube
Slaviša Krunić je bil oster kritik predsednika republike Srbske Milorada Dodika.

Šlo je za klasično zasedo, Krunića so umorili pred vhodom na družinsko posest v kraju Jablan pri Trnu v nedeljo okoli 22.30, poroča sarajevski časnik Dnevni avaz.

Kot dodaja, so morilci na Krunićev avtomobil streljali z več rafali iz brzostrelk z najmanj dveh strani. Krunića so po napadu z drugim avtomobilom prepeljali v bolnišnico v Banjaluki, v kateri je tudi preminil.

Časnik navaja oceno neimenovanega vira pri preiskavi, da so Krunićev umor skrbno pripravljali. Število napadalcev niti vrsta orožja, iz katerega so streljali, za zdaj nista znana. Prav tako ni znan motiv.

Po poročanju Radia Sarajevo je Krunić večkrat izjavil, da je trn v peti nekdanjemu dolgoletnemu predsedniku Republike srbske, ki je trenutno predsedujoči predsedstvu BiH, Miloradu Dodiku, in drugim vodilnim ljudem v Republiki srbski zaradi svoje naklonjenosti do enotne BiH. V svojih podjetjih je zaposloval vse, ne glede na narodno pripadnost, zase pa je trdil, da je Bosanec.

V depeši State Departmenta iz leta 2008, ki jo je objavil Wikileaks, je bilo zapisano, da je Krunić takratnemu veleposlaniku ZDA povedal, da sta Dodikov telesni stražar Miloš Čubrilović in njegov boter nanj izvajala pritisk, da bi prodal svoje varnostno podjetje njunemu varnostnemu podjetju Alpha.

Profimedia
Milorad Dodik

Po besedah Krunića je bilo njegovo podjetje na Dodikovem "črnem seznamu" in zato ni moglo dobiti poslov z vlado v Banjaluki. Domneval je, da želi Dodik prevzeti nadzor nad varnostnim sektorjem, navaja portal faktor.ba.

Krunić je bil lastnik več podjetij, med drugimi tudi varnostne družbe Sector Security in podjetja Žitoprodukt, ki ima v lasti verigo pekarn Žitopek. Bil je poročen in oče štirih otrok.

V nedeljskem napadu je bil umorjen tudi Krunićev voznik in varnostnik, umrl pa je tudi eden izmed napadalcev. Gre za Željka Kovačevića, ki je policiji znan po več kaznivih dejanjih.

Med drugim je bil zaradi ropa obsojen na 11 let zapora, za zapahi jih je prestal devet let in pol. Hrvaška je zanj razpisala tiralico zaradi ropa in poskusa umora leta 2009, a je BiH zavrnila njegovo izročitev.

Minister za varnost BiH Dragan Mektić je danes na Twitterju zapisal, da gre za "umor s podpisom oblasti". Ob tem naj bi imel v mislih oblasti v srbski entiteti Republiki srbski.