Medicinski preboj

Inovativno cepivo v boju proti malariji

A.S.
24. 4. 2019, 06.58
Posodobljeno: 24. 4. 2019, 09.10
Deli članek:

V Malaviju bodo testirali prvo cepivo proti malariji, ki bi lahko zaščitilo otroke pred smrtonosno boleznijo.

Profimedia

Cepivo RTS,S nauči imunski sistem, da nenehno napada parazita plazmodija, ki se prenaša s piki komarjev in ki povzroča malarijo. Predhodna manjša testiranja so pokazala, da je bilo skoraj 40 odstotkov otrok, starih od 5 do 17 mesecev, ki so prejeli cepivo, zaščitenih pred malarijo.

Profimedia
Komar je prenašalec plazmodija.

Po uspešnih desetletjih soočanja z boleznijo, ki je zgolj leta 2017 ubila 435.000 ljudi po vsem svetu, zopet naraščajo primeri malarijskih okužb. Več kot 90 odstotkov primerov zabeležijo ravno v afriških državah. Predvsem otroci so tisti, ki so še posebej ranljivi in posledično bolj dovzetni za razvoj bolezni.

Cepljenja bodo sprva potekala v Malaviju ter kasneje v Keniji in Gani.

Tri desetletja razvojev

Omenjene države so izbrane, ker v njih že potekajo številni programi, ki se spopadajo s smrtonosnim parazitom. Programi vključujejo predvsem oskrbo s spalnimi mrežami.

Cepivo, ki so ga ustvarili znanstveniki v farmacevtskem podjetju GSK leta 1987, testirajo že tri desetletja. Zadnjo stopnjo testiranja koordinira Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki poroča, da je to prvo cepivo, ki lahko vsaj delno zaščiti otroke. Čeprav 40-odstotna učinkovitost v primerjavi s cepivi za druge bolezni ni zadostna, WHO zagotavlja, da bo to okrepilo preventivne programe, kot so oskrbovanje s spalnimi mrežami in insekticidi.

Mary Hamel iz organizacije WHO poudarja, da "cepivo, ki bi imelo visoko učinkovitost, nad 90 odstotki, trenutno ni na dosegu". Hkrati dodaja, da bodoča testiranja nakazujejo na inovativen pristop k razvoju učinkovitih ukrepov proti malariji.

Otroci morajo prejeti štiri odmerke cepiva. Sprva enkrat na mesec, četrtega pa 18 mesecev po zadnjem cepljenju. Ta faza testiranja cepiva naj bi bila zaključena leta 2023.