Potres na Filipinih

Majali so se nebotičniki, zrušilo se je več stavb

G.G./STA
22. 4. 2019, 18.44
Posodobljeno: 22. 4. 2019, 18.49
Deli članek:

Osrednji del Filipinov je stresel močan potres z magnitudo 6,3. Zrušilo se je več stavb, pri tem pa je umrlo najmanj pet ljudi, več deset je ranjenih.

Reuters
V mestih so ljudji pospremili na varne točke.

V mestu Porac so iz ruševin potegnili tri trupla, starejšo žensko in njeno vnukinjo pa je pod seboj pokopala stavba, ki se je zrušila v mestu Lubao.

Potres je močno prizadel provinco Pampanga severno od Manile, kjer so med drugim prekinjene električne napeljave. Po navedbah tamkajšnjih oblasti se jev mestu Porac zrušila štirinadstropna stavba, v kateri je bila v pritličju trgovina. Pri tem je bilo ranjenih najmanj 20 ljudi, zaenkrat še neznano število ljudi pa je ujetih v ruševinah.

V filipinski prestolnici Manila so se v poslovnem območju tresla poslopja, številne so evakuirali.

Epicenter potresa je bil v globini 40 kilometrov v bližini mesta Castillejos v provinci Zambales severno od Manile. Čutili so ga v glavnem mestu Filipinov in bližnjih provincah Pampanga, Bulacan in Cavite.

Filipini ležijo na območju tako imenovanega tihomorskega ognjenega obroča, kjer so izbruhi vulkanov in potresi pogosti. Zadnji močan potres je državo prizadel leta 2013, ko je v tresenju tal z magnitudo 7,1 na otokih v osrednjem delu Filipinov umrlo več kot 220 ljudi, številne zgodovinske zgradbe pa so se porušile.