brexit

Nizajo rekorde na trgu dela, prva svarila pred ohladitvijo

T.L./STA
21. 4. 2019, 18.34
Posodobljeno: 21. 4. 2019, 19.35
Deli članek:

Število zaposlenih v Veliki Britaniji se je v drugem mesecu tega leta zvišalo za 179.000 na 32,72 milijona, je pred dnevi sporočil britanski statistični urad.

Profimedia
Velika Britanija nadaljuje z nizanjem rekordov na trgu dela.

Velika Britanija je februarja kljub negotovosti, ki spremlja brexit, zabeležila najvišjo stopnjo aktivnega prebivalstva v zgodovini. Število zaposlenih v tej državi se je v drugem mesecu tega leta zvišalo za 179.000 na 32,72 milijona, je pred dnevi sporočil britanski statistični urad.

"Britanski trg delovne sile je februarja ostal živahen, pri čemer kombinacija naraščajočega zaposlovanja in padajoče brezposelnosti tlakuje pot eni najhitrejših rasti stopnje aktivnega prebivalstva po finančni krizi pred več kot 12 leti," je objavo pospremil ekonomist pri IHS Markit Christopher Williamson.

Iz podatkov pa je po njegovih besedah vendarle zaznati, da se je povpraševanje po delavcih na Otoku ohladilo. Kot je navedel, bo v prihodnjih mesecih najverjetneje rast števila novih delovnih mest upadla, pritiski na zvišanje plač pa oslabeli.

Analitiki pri Capital Economics medtem predvidevajo, da zadnji podatki o stopnji aktivnega prebivalstva v Veliki Britaniji predstavljajo vrhunec rasti in da bodo že številke za marec pokazale na oster padec.