Kosovo je danes v domovino sprejelo 110 svojih državljanov, večinoma žensk z otroki, ki so sledile svojim partnerjem, ki so se v Siriji pridružili skrajnežem. Pri operaciji so pomagale tudi ZDA.

"Danes v zgodnjih jutranjih urah smo izvedli zelo občutljivo in pomembno operacijo s pomočjo ZDA, v kateri je kosovska vlada v domovino sprejela 110 svojih državljanov iz Sirije," je na novinarski konferenci dejal kosovski pravosodni minister Abelard Tahiri. V skupini so bile večinoma ženske s svojimi otroki ter štirje borci, je pojasnil. 

Ameriško veleposlaništvo v Prištini je pozdravilo korak kosovskih oblasti in ga označilo za zgled drugim. "Kosovo z repatriacijo postavlja pomemben zgled vsem državam članicam globalne koalicije proti Islamski državi in mednarodni skupnosti," so poudarili v sporočilu za javnost. 

Džihadistom v Siriji in Iraku se je po podatkih notranjega ministrstva pridružilo okoli 300 državljanov Kosova. Okoli 70 je bilo ubitih, 120 pa se jih je vrnilo, večino so ob vrnitvi v domovino aretirali. Kosovo je namreč pred leti sprejelo zakon, v skladu s katerim osebam, ki se v tujini pridružijo oboroženi skupini, grozi do 15 let zapora.