Razkrinkali goljufa

VIDEO: Roberto kot paraplegik desetletje vlekel invalidsko pokojnino, čeprav je bil zdrav kot dren

S.R.
19. 4. 2019, 18.05
Posodobljeno: 19. 4. 2019, 18.22
Deli članek:

Italijanske oblasti so razkrinkale goljufa, ki je zaradi prometne nesreče in posledične invalidnosti 12 let prejemal invalidsko pokojnino. Nesreča je bila zrežirana, invalidski voziček pa le del predstave.

Profimedia
Roberto se je samo pretvarjal, da je paraplegik.

Italijanski goljuf Roberto Guglielmi iz Firenc je uspel tako pristojne organe kot zdravnike, sosede in celo samega papeža Frančiška pretentati, da zaradi prometne nesreče, ki jo je doživel leta 2007, ne more hoditi. Zdaj so maske vendarle padle, vsi, ki ga poznajo, pa so končno izvedeli, da je bila vsa predstava del skrbno pripravljenega načrta. 

Pred 12 leti se je odločil, da bo od države molzel invalidsko pokojnino, a je potreboval pomagača, s katerim bi uprizoril nesrečo. Našel ga je v sostanovalcu in podnajemniku, ki mu je bil dolžan najemnino. Obljubil mu je, da mu bo dolg črtal, če se bo ta pretvarjal, da ga je na cesti zbil z avtomobilom. Segla sta si v roke, načrt pa je stekel kot po maslu. Guglielmi se je nato s pomočjo ponarejenega zdravniškega potrdila uspešno izdajal za paraplegika in se naokoli fijakal z invalidskim vozičkom, čeprav je bil zdrav kot dren. 

Obiskal tudi papeža 

Guglielmi se je zadeve lotil z vso resnostjo. Med obveznimi obiski zdravnikov, ki so morali redno preverjati, ali je Guglielmi resnično invalid, si je v noge denimo vbrizgaval lokalni anestetik lidokain. Redno se je udeleževal tudi raznih terapij, ki so mu jih predpisali zdravniki. Vedno, ko je zapustil svoj dom, pa je sedel na invalidski voziček. Več kot desetletje nihče ni posumil, da gre pravzaprav za zdravo osebo.

Še posebej zanimivo je dejstvo, da se Guglielmi v vsem tem času ni izogibal pozornosti. Leta 2013 je organiziral protest proti lokalni demokratski stranki, češ da mu kratijo ustavno pravico do glasovanja na lokalnih volitvah. Leta 2014 je papežu Frančišku poslal srce parajoče pismo, ta pa ga je nato poklical po telefonu in ga povabil v Vatikan. Guglielmi se je na povabilo odzval in papeža naslednje leto tudi obiskal. Med srečanjem je nastala tudi zdaj znamenita fotografija, kako Frančišku iz svojega vozička poljublja roko. 

Maske so padle 

Guglielmijeva zavozlana goljufija je pred slabima dvema tednoma dočakala svoj konec. Njegova nekdanja negovalka je namreč posumila, da paraplegik nekaj »skriva,« zato je obvestila pristojne organe. Zadevo je v svoje roke vzela ekipa detektivov, ki je Guglielmija zasačila, ko se je vrnil z dopusta v afriški državi Togo. Po pristanku na letališče v Firencah je z letala mirno zakorakal na lastnih nogah. Lisice so mu nadeli še preden je uspel sesti na svoj voziček, ki ga je čakal v avtomobilu na parkirišču. Italijansko tožilstvo ga zdaj obtožuje, da je državo z neupravičenim prejemanjem invalidske pokojnine in koriščenjem nepotrebnih zdravstvenih storitev ogoljufal za več kot 137.000 evrov. Ko je njegova zgodba odjeknila v javnosti, so na površje priplavale tudi njegove pretekle goljufije. Izkazalo se je, da se je že pred »invalidnostjo« izdajal za vse od mestnega svetnika in podsekretarja do policijskega načelnika in »pravnuka nekega generala.«