Trije alpinisti, Jess Roskelley (36) in David Lama (28) iz Avstrije in Hansjoerg Auer (35) iz ZDA, so skušali doseči vrh gore House Peak (3295 metrov) v Skalnem gorovju, vendar se niso oglasili nadzornim službam v dogovorjenem času. 

Reševanje zaradi slabih vremenskih pogojev onemogočeno

Zaposleni v nacionalnem parku so preleteli območje, kjer so alpinisti plezali. Opazili so ostanke njihove planinske opreme, kar so potrdili iz njihovega sponzorskega podjetja The North Face. Ker so tudi v naslednjih dneh napovedani slabši vremenski pogoji in zaradi nevarnosti morebitnih dodatnih plazov, se reševalci ne morejo približati kraju nesreče.

Vzhodna stran Howse Peaka, ki so jo plezalci skušali doseči, kot poroča BBC, združenje Parks Canada opisuje kot »odročno in izredno težek cilj, z različnimi stenami in zaledenelimi deli, ki zahtevajo napredne alpinistične veščine«. Ravno zato je, kot je izjavil strokovnjak za varnost Steve Holeczi, je alpinistična pot, ki so si jo zadali pogrešani plezalci, redko premagana. Holeczi je plaz ocenil kot dovolj močnega, da bi uničil manjšo zgradbo.

Dva pogrešana plezalca iz alpinističnih družin

David Lama ali čudežni deček, kot so ga nemalokrat imenovali v plezalski srenji, je sin nepalskega očeta in avstrijske matere. Tudi oče je bil v preteklosti planinski vodič. Lama je že kot adolescent osvojil številne naslove v plezanju. Leta 2014 so v dokumentarnem filmu prikazali njegovo solo tehniko vzpona na stezi Kompresor na planini Cerro Tore. 

Jess Roskelley
Facebook (osebni vir)
Jess Roskelley je Mount Everest osvojil pri zgolj 20 letih.

Jess Roskelley je leta 2003 kot najmlajši Američan osvojil Mount Everest. Star je bil zgolj 20 let. Alpinistične poti so ga velikokrat zanesle na Aljasko in Pentagonijo. Tudi njegov oče je bil odličen alpinist. 

Hansjorg Auer
Facebook (osebni vir)
Hansjorg Auer je odraščal blizu avstrijskih Dolomitov.

Hansjoerg Auer, med drugim učitelj matematike in športa, je odraščal na družinski farmi v Avstriji, v bližini Dolomitov. Med njegovimi najuspešnejšimi dosežki so vzpon na Kunyang Chhish in prvi vzpon z južne strani na vrh Nilgiri South v Nepalu.