Prodaja venezuelske nafte

Kako se s pomočjo Rusije Maduro izogiba ameriškim sankcijam

T.L.
19. 4. 2019, 10.50
Posodobljeno: 19. 4. 2019, 10.57
Deli članek:

Rusija pa preko naložb v naftne projekte že nadzoruje velik del proizvodnje nafte v tej južnoameriški državi. Sodelovanje se je z ameriški sankcijami le še poglobilo.

Reuters
Rusija je močna venezuelska zaveznica, ki ima v državi tudi precejšen gospodarski interes.

Venezuela je na robu gospodarskega kolapsa, njen izvoz pa temelji predvsem na finančnih sredstvih, ki jih dobijo s prodajo nafte. Venezuela, ki spada med najrevnejše, namreč razpolaga z največjimi rezervami nafte na svetu, ki predstavlja več kot 90 odstotkov izvoza te države, sicer članice OPEC (The Organization of the Petroleum Exporting Countries).

Po embargu na izvoz nafte s strani Washingtona in večine zahodnih držav je predsednik Nicolas Maduro poiskal druge poti, kako v obubožano državo pripeljati nujno potreben denar. Zdaj preusmerja denar od prodaje venezuelske nafte prek ruskega državnega energetskega giganta Rosnefta in se na takšen način skuša izogniti ameriškim sankcijam, razkriva agencija Reuters. Maduro sicer ZDA, ki ga želi s pomočjo sankcij vreči iz oblasti, obtožuje ekonomske vojne. Preusmerjanje denarja preko ruskih kanalov kaže na vse večjo odvisnost Venezuele od Rusije v trenutkih, ko ZDA zategujejo finančno zanko okoli Madura, ki ga smatrajo za diktatorja. 

Venezuela v težavah že pred sankcijami

Po letih recesije in padca v proizvodnji nafte se je Venezuela že mučila s financiranjem uvoza in državne potrošnje še preden je januarja Washington uvedel stroge omejitve venezuelskemu državnemu naftnemu podjetju PDVSA. Nafta predstavlja največji delež državnih prihodkov. 

Madurova administracija se tako od januarja pogovarja z zavezniki v Moskvi, s katerimi išče načine, kako bi zaobšla prepoved za stranke, ki podjetju PDVSA za nafto plačujejo v dolarjih, pravijo viri. Rusija je javno izjavila, da so sankcije ZDA nezakonite in da bo z Venezuelo delala na tem, da se jih obide. 

Agencija Reuters pa je zdaj razkrila nove poti pritoka naftnega denarja v Venezuelo: venezuelsko naftno podjetje PDVSA je začelo prenašati izdane račune za prodajo nafte na ruski Rosneft. Ruski energetski gigant podjetju PDVSA nemudoma nakaže znesek, ki vključuje popust na prodajno ceno, s čimer se izogne običajnemu časovnemu plačilnemu zamiku transakcije v dolžini od 30 do 90 dni, kasneje pa skladno z dokumenti od kupca pobere celoten znesek. 

Večje energetske družbe - med njimi tudi indijska družba Reliance Industries Ltd, ki je ena največjih strank, ki je PDVSA plačevala z gotovino - so prejele poziv, naj sodelujejo v novonastali shemi in da za venezuelsko nafto plačajo ruskemu Rosneftu.

Tudi sicer je podjetje Rosneft v venezueli precej dejavno in sploh v času predsedovanja Vladimirja Putina je že veliko vlagalo v Venezuelo. Na vprašanja agencija Reuters o izdajanju računov za prodano venezuelsko nafto, se rusko podjetje ni odzvalo. Od leta 2006 je Rusija Venezueli posodila že 16 milijard dolarjev, ki jih odplačuje v naftnih pošiljkah, Rusija pa preko naložb v naftne projekte že nadzoruje velik del proizvodnje nafte v tej južnoameriški državi.