Junaška poteza

Sina iztrgal iz čeljusti divjega psa

A.S.
19. 4. 2019, 09.22
Posodobljeno: 19. 4. 2019, 09.43
Deli članek:

Oče je s hitro reakcijo rešil svojega 14-mesečnega otroka. Divji pes je dečka zvlekel iz avtodoma na avstralskem turističnem otoku.

Profimedia
Čeprav so potomci udomačenih psov, so dingi divje živali.

Družina je počitnikovala na avstralskem otoku Fraser Island v Queenslandu. Dingo se je prikradel v vozilo, v katerem je spal deček. Starše so zbudili jok in kriki, ki so se oddaljevali od avtodoma. V istem trenutku je oče stekel za psom in iztrgal sina iz dingovih čeljusti ter pregnal ostale pse iz tropa. Otroka so s helikopterjem takoj odpeljali v bolnišnico. Utrpel je dve večji rani na vratu.

Tretji napad dingov na Fraser Islandu v letošnjem letu 

Gre že za tretji letošnji napad dingov, ki so jih sicer kot udomačene pse pripeljali iz Indonezije 3000 do 4000 let nazaj. Tudi ostala dva primera napadov vključujeta otroke. Ker gre za divje živali, so dingi izjemno nepredvidljivi, prav tako se kot navajajo predstavniki oblasti v Queenslandu, da bi posvarili javnost, premikajo zelo hitro.

Najbolj znan napad dingov iz leta 1980

Polemike, kako nevarni so pravzaprav sploh divji avstralski psi, so se začele pojavljati z napadom na devet tednov staro dojenčico Azario Chamberlain, ki je izginila iz letovišča blizu Uluruja leta 1980. Njena mati je bila obtožena umora in je po obtožbi tri leta preživela v ječi, preden je sodišče svojo odločitev ovrglo in določilo, da so deklico napadli dingi. 

Zanimivosti:

Dingi jedo tako meso kot zelenjavo in sadje.
Samice se parijo zgolj enkrat na leto in skotijo od štiri do pet mladičev.
Avstralski divji psi prehodijo velike razdalje in so potomci udomačenih psov.