Težko pričakovano poročilo

Trumpovo slavje in poziv k pričanju Muellerja. Kaj pa Rusi?

T.L./STA
18. 4. 2019, 18.41
Posodobljeno: 18. 4. 2019, 19.50
Deli članek:

Zaradi množičnega obiska sesula spletna pravosodnega ministrstva, na kateri so objavili celotno urejeno poročilo

Profimedia
Donald Trump

Zaradi množičnega obiska se je sesula spletna pravosodnega ministrstva, na kateri so objavili celotno urejeno poročilo.

Ameriški predsednik Donald Trump je skušal junija 2017 odstaviti posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki je preiskoval rusko vpletanje v ameriške volitve leta 2016, kaže danes objavljeno urejeno poročilo o preiskavi.

Kot navaja Mueller v poročilu, je Trump 17. junija 2017 poklical svetovalca Bele hiše Dona McGahna in mu naročil, naj pokliče namestnika pravosodnega ministra Roda Rosensteina in mu reče, da je posebni tožilec v konfliktu interesov in ga je treba odstaviti. 

"McGahn ni želel izpolniti te zahteve. Raje je odstopil, kot pa da bi sprožil nekaj, kar se mu je zdelo kot sobotni nočni masaker," piše v poročilu. T. i. sobotni nočni masaker je poskus tedanjega predsednika Richarda Nixona, da bi leta 1973 preprečil preiskavo afere Watergate.

Muellerja je skušal Trump odstaviti, potem ko so mediji poročali, da ga preiskujejo zaradi oviranja pravosodja, so navedli v poročilu.

Posebni tožilec je sicer položaj prevzel sredi maja 2017, nekaj tednov za tem pa je preiskavo razširil na Trumpovo oviranje pravosodja. Mueller je v poročilu zapisal še, da na podlagi dokazov predsednika ni mogel oprati krivde oviranja pravosodja. "Če bi bili po temeljiti preiskavi dejstev prepričani, da je jasno, da predsednik ni oviral pravosodja, bi to tudi navedli," je poudaril. A tega niso mogli storiti.

Trump je po objavi urejenega poročila dejal, da ima danes dober dan. "Ni bilo sodelovanja, ni bilo oviranja (pravosodja). Nikoli ga ni bilo, nikoli ga ne bo," je poudaril. "Ta prevara se ne sme zgoditi nikoli več nobenemu drugemu predsedniku," je še poudaril, potem ko je pravosodni minister Barr danes predstavil in objavil urejeno poročilo posebnega tožilca Muellerja.

Pravosodni minister William Barr je sicer ob današnji predstavitvi urejenega Muellerjevega poročila poudaril, da predsednik ZDA ni z nobenim dejanjem skušal ovirati preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016. "Bela hiša je v celoti sodelovala s preiskavo posebnega tožilstva, zagotavljala neomejen dostop do dokumentov kampanje in Bele hiše," je dejal.

Pelosijeva prepričana v nujnost pričanja Muellerja pred kongresom

Po objavi urejenega poročila posebnega tožilca je demokratska predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi ocenila, da je zdaj bolj kot kdajkoli nujno pričanje Muellerja pred kongresom.

Po njenem mnenju je pravosodni minister William Barr, ki je pred objavo danes predstavil poročilo, potrdil velike strankarske napore administracije Trumpa, da bi vplivala na odnos javnosti do poročila. Priznal je tudi, da je imela Trumpova ekipa pred tem vpogled vanj, je tvitnila. Zato ocenjuje, da je bolj kot kdajkoli nujno, da Mueller priča pred kongresom.

Vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell pa se veseli podrobne preučitve poročila. Ministru Barru se je na Twitterju zahvalil za prizadevno delo, "da je kongresu in javnosti objavil tolikšen del poročila, kot je bilo mogoče". Meni, da je zagotovil transparentnost v največji možni meri.

Nekdanji direktor FBI James Comey, ki je pred Muellerjem do maja 2017 vodil preiskavo ruskega vpletanja v volitve, poročila ni želel komentirati. Trump ga je odpustil, ker preiskave ni hotel končati.

Kremelj bo najprej ugotovil, ali je sploh vredno preučiti Muellerjevo poročilo

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v odzivu dejal, da bodo najprej na hitro pregledali poročilo in ocenili, ali je sploh vredno analize.

"Najprej ga moramo prelistati in tako ugotoviti, ali sploh vsebuje kaj, kar je vredno analize," je povedal Peskov.