Ameriško pravosodno ministrstvo danes objavlja urejeno preiskovalno poročilo posebnega tožilca Roberta Muellerja o ruskem vpletanju v ameriške volitve leta 2016. Zdaj že nekdanji posebni tožilec Mueller je po preiskavi, ki jo je začel spomladi leta 2017, poročilo na 400 straneh predal 22. marca pravosodnemu ministru Williamu Barru.

Barr je bil zadnje tedne pod hudim pritiskom, naj objavi celotno poročilo. Pretekli teden je napovedal objavo celotnega poročila, iz njega pa so odstranjene občutljive ali zaupne informacije, ki bi lahko na primer vplivale na druge preiskave, ki še potekajo.

Potem ko je Mueller poročilo predal Barru, je ta objavil kratek povzetek in v njem ugotovil, da kampanja predsednika ZDA Donalda Trumpa ni aktivno sodelovala z Rusi pri napadih na demokratsko kandidatko Hillary Clinton

Trump ni z nobenim dejanjem skušal ovirati preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016, ki jo je vodil Mueller, je danes na predstavitvi urejenega poročila o preiskavi dejal pravosodni minister Barr. Bela hiša je imela vpogled v poročilo, a ni zahtevala zakritja informacij, je dodal.

mediji
Profimedia
Predstavniki medijev čakajo na začetek tiskovne konference.

Mueller po Barrovih besedah navaja, da njegova preiskava ni ugotovila, da bi Trumpova kampanja sodelovala z ruskimi oblastmi pri vmešavanju v volitve. "Vemo, da ruski operativci niso imeli podpore predsednika Trumpa ali njegove kampanje, niti niso imeli pomoči kateregakoli Američana, za katero bi vedeli," je povedal. Za to ugotovitev bi morali po njegovih besedah biti hvaležni vsi Američani.

Pravosodni minister je dodal, da ni dokazov za to, da bi Trumpova kampanja sodelovala pri vdorih ruske vlade v računalnike. Prav tako niso sodelovali pri objavi ukradenih dokumentov in elektronske pošte na spletu.

Predsednikovi odvetniki so imeli pred objavo vpogled v urejeno poročilo, a Bela hiša ni zahtevala zakritja nobene dodatne informacije. Ni zahtevala, da bi zaščitili interne informacije Bele hiše, je pojasnil Barr.