Pokol na srednji šoli Columbine

Lovijo žensko, obsedeno z množičnim pobojem

A.S.
17. 4. 2019, 14.11
Posodobljeno: 17. 4. 2019, 15.25
Deli članek:

FBI je izdal opozorilo na območju Denverja. Oblasti namreč iščejo nevarno žensko, ki se navdušuje nad pokolom na srednji šoli Columbine.

Jeffco Sheriff / Twitter
FBI v na lovu na Pais Sol.

Oblasti v ameriški zvezni državi Kolorado so sprejele odločitev, da danes, na dan 20. obletnice srednješolskega pokola v Denverju, zaradi varnosti širše javnosti zaprejo vse srednje šole. FBI namreč še vedno išče Sol Pais, 18-letnico, obsedeno z grozovitim dogodkom. 

Oborožena in nevarna

Policijska enota okrožja Jefferson je objavila fotografiji osumljene ženske, ki je, kot so zapisali, oborožena. Čeprav ni izrazila neposrednih groženj denverskim srednjim šolam, jo zaradi njenih komentarjev obravnavajo kot nevarno.

Na današnji dan pred dvajsetimi leti

Profimedia
Pokol na šoli Columbine se je zgodil aprila 1999.

20. aprila 1999 sta oborožena 18-letni Eric Harris in 17-letni Dylan Klebold vstopila skozi vrata srednje šole Columbine in pobila 12 sošolcev, učitelja in ranila še 24 ljudi. Poleg strelskega pohoda sta izvedla tudi različne požarno bombne napade z namenom preusmeritve gasilcev. Preiskovalci so v zasebnih zapisih storilcev odkrili, da je šlo za načrtovan napad, s katerim sta želela posameznika prekositi ostale bombne napade v Združenih državah Amerike v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Orožje sta dobila tako sama kot s posredovanjem prijateljev, ki so bili po napadu pridržani in obsojeni. Po napadu sta mlada morilca storila samomor. Takrat je bil to najbolj smrtonosen pokol v ameriških srednjih šolah.

Napad je sprožil razpravo o zakonih za nadzorovanje in razpoložljivost orožja v Združenih državah Amerike. Razprave so poudarjale pomembnost varnosti šolskega okolja in obravnavale naravo srednješolskih subkulturnih skupin ter ustrahovanj. Izpostavili so tudi morebiten vpliv nasilnih filmov na najstnike.