Notre Dame

Papež izrazil zahvalo junaškim gasilcem, ki so gasili Notre Dame

A.S./ STA
17. 4. 2019, 11.41
Posodobljeno: 17. 4. 2019, 11.50
Deli članek:

Papež se je danes v imenu celotne katoliške cerkve zahvalil gasilcem, ki so tvegali svoja življenja, da bi rešili gorečo katedralo Notre Dame v Parizu.

Profimedia
Papež Frančišek

Medtem ko je papež Frančišek že v torek ob uničujočem požaru v katedrali Notre Dame v Parizu izrazil solidarnost s Francijo in po telefonu govoril s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, se je danes zahvalil vsem gasilcem. "Hvaležnost celotne Cerkve gre vsem, ki so storili vse, kar so lahko, celo tvegali svoja življenja, da bi rešili baziliko," je danes na splošni avdienci v Vatikanu dejal papež.Vsem Parižanom in Francozom je sporočil, da je ob požaru občutil veliko bolečino in da se čuti zelo blizu z njimi. Vatikan je med drugim ponudil tudi pomoč strokovnjakov pri obnovi Cerkve. Ob 18.50, ko je v ponedeljek izbruhnil požar, pa bodo v znak solidarnosti s pariško škofijo zazvonili zvonovi vseh katedral v državi, je sporočila francoska škofovska konferenca.

Profimedia
Približno 400 gasilcev se je borilo z ognjenimi zublji.

Francoska vlada sejo v celoti posvetila posledicam požara

Danes bo sicer francoska vlada svojo sejo v celoti posvetila razpravi o posledicah požara, ki je v ponedeljek zajel znamenito pariško katedralo, pogasili pa so ga šele v torek dopoldne.

Po prvem ogledu v torek so ocenili, da se splošna konstrukcija stavbe dobro drži, a so odkrili tudi nekaj šibkih točk, predvsem pri severni prečni ladji. Te so že zavarovali. Požar je uničil streho in nekatere druge dele stavbe, med njimi stolpič.

Podporo izrazil tudi Borut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor je po požaru v Parizu, gotsko katedralo Notre Dame označil za simbol francoske in svetovne kulture, umetnosti, duha in razuma. Na Twitterju je zapisal: "Navdihuje že dolga stoletja in tako bo tudi poslej. Skupaj ga bomo obnovili za prihodnost".