Intervencija

Venezuela opozarja na vojne načrte ZDA, Brazilije in Kolumbije

B.K.
16. 4. 2019, 13.34
Posodobljeno: 16. 4. 2019, 13.35
Deli članek:

Venezuelska podpredsednica Delcy Rodriguez je ZDA, Brazilijo in Kolumbijo obtožila, da načrtujejo vojaško intervencijo v Venezueli.

Reuters
Vojak brazilske vojske.

"Ameriške, brazilske in kolumbijske oblasti bodo ignorirale voljo venezuelskega naroda in zagnale vojaški intervencijo," je v ponedeljek dejala venezuelska podpredsednica Delcy Rodriguez. "Mednarodna skupnost in njene institucije za obrambo legitimnosti po svetu naj vedo, da je v nastajanju kriminalni načrt za vojaški napad na Venezuelo."

Rodriguez je ob tem opozorila, da bodo v primeru vojaškega napada te države "zagrešile zločine proti človečnosti in bodo morale odgovornost nositi na mednarodnem nivoju," poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Reuters
Delcy Rodriguez

23. januarja se je relativno nepoznani venezuelski politik in predsednik venezuelskega parlamenta Juan Guaido samooklical za začasnega predsednika Venezuele. Nemudoma so ga podprle ZDA. Izvoljeni predsednik Bolivarske republike Nicolas Maduro je dejanje označil za poskus državnega udara in prekinil diplomatske stike z Združenimi državami. 28. januarja so ZDA uvedle dodatne gospodarske sankcije za venezuelsko državno naftno družbo PDVSA in venezuelski vladi s tem efektivno onemogočile dostop do dobičkov družbe.

Guaidoja je sčasoma kot legitimnega predsednika prepoznalo več držav skupine Lima, Kanada in Evropska unija, medtem ko so podporo Maduro med drugimim izrekle Rusija, Kitajska, Turčija, Južnoafriška republika in Bolivija. Mnogo držav je še vedno nevtralnih. Združeni narodi so pozvali k dialogu in mirni rešitvi krize.