Splet

Rusija bo svoj internet 'odklopila' od svetovnega

B.K.
16. 4. 2019, 11.35
Posodobljeno: 16. 4. 2019, 11.36
Deli članek:

Ruska Duma je potrdila predlog zakona, ki ustanavlja domači internet.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Poslanci ruske Dume so z veliko večino podprli zakonodajne spremembe, ki Rusiji dovoljujejo, da vzpostavi avtonomni internet. Zakon bo ustanovil neodvisno infrastrukturo za ruski splet, poimenovan "Runet". Rusija bo tako imela možnost svoj splet 'odklopiti' od svetovnega, v primeru kibernetskih napadov.

Za zakon je glasovalo 307 poslancev, 68 jih je bilo proti. Zakon mora zdaj potrditi še zgornji dom ruskega parlamenta, preden ga podpiše ruski predsednik Vladimir Putin. Če bo šlo vse po načrtih, bo zakon začel veljati prvega novembra.

"Če vidimo, da imajo ostali tehnične zmožnosti za napade na ruski internet, potem imoramo zagotoviti tehnične zmožnosti, da se tem napadom zoperstavimo," je za nemško radiotelevizijo DW dejal eden izmed njegovih avtorjev Andrej Klišas.

Ruske oblasti se sicer ne sprenevedajo glede tega, proti komu je ta zakon naprejen. "Nimamo dvomov o tem, da so Združene države [Amerike] tehnološko sposobne, da izklopijo internet, kjerkoli se jim to zdi potrebno," je še dejal Klišas. Tudi besedilo zakona eksplicitno omenja potencialno ameriško vmešavanje v ruski internet. Namen zakona je, tako piše v besedilu, nasprotovati "agresivni ameriški strategiji nacionalne kibernetske varnosti." Ameriške oblasti so namreč lani sprejele dokumet, v katerem prepoznavajo Rusijo kot eno izmed ameriških "strateških nasprotnic."

Tehnične podrobnosti izvajanja novega zakona še niso povsem jasne, še poroča DW. Zaenkrat je znano le, da bo delovanje ruskega interneta spremljala ruska Nacionalna služba za nadzor nad komunikacijami, informacijsko tehnologijo, in množičnimi občili Roskomnadzor. Ta bo v primeru napada prevzela nadzor nad ruskim spletom.

Ruske oblasti načrtujejo, da bo do leta 2020 preko domačih strežnikov teklo 95 odstotkov vsega spletnega prometa v federaciji. Že od leta 2016 sicer velja zakon, po katerem morajo biti vsi podatki o ruskih državljanih shranjeni na domačih strežnikih.