Načrtovana obnova

Znamenita pariška katedrala še stoji! Kaj je zgorelo, kaj so rešili?

G.G./STA
16. 4. 2019, 07.28
Posodobljeno: 16. 4. 2019, 09.10
Deli članek:

Po osmih urah boja z ognjenimi zublji v pariški katedrali Notre Dame so gasilci zgodaj zjutraj sporočili, da je požar pod nadzorom.

Reuters
Notre Dame v torek zjutraj.

Požar je izbruhnil v ponedeljek nekaj pred 19. uro. Plameni so se hitro razširili po ostrešju in po dobri uri sta se zrušila 93 metrov visoki stolpič in streha katedrale iz 12. stoletja. 

Okoli 23. ure so gasilci ocenili, da je konstrukcija zgradbe, vključno z zvonikoma rešena. Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je nekaj pred polnočjo na prizorišču požara potrdil, da so se izognili najhujšemu. Večino umetniških del so uspeli pravočasno rešiti, nekatera pa so uničena.

Na varnem sta med drugim za katoličane pomembni trnjeva krona in tunika svetega Alojzija. Rešenih je tudi 16 bakrenih kipov, ki so obkrožali stolpič, ki se je v požaru porušil. Kipe 12 apostolov in štirih evangelistov so zaradi obnovitvenih del odstranili pred nekaj dnevi.

Po poročanju francoskega časnika Le Figaro pa iz katedrale niso uspeli odnesti več metrov velikih slik. V cerkvi je bilo 13 dragocenih slik, ki so jih katedrali darovali med letoma 1630 in 1707, vsako leto po eno, razen v letih 1683 in 1694. Na začetku jih je bilo sicer 76.

Negotova je tudi usoda znamenitih vitražev, saj bi ogenj lahko poškodoval steklo v rozetah katedrale. Tri rozete, ki ponazarjajo cvetje v raju, so bile izdelane v 13. stoletju, kasneje pa so jih večkrat obnovili. Znano ni niti, kaj se je zgodilo z orglami v notredamski katedrali.

Macron je zatrdil, da bodo katedralo obnovili. Že danes naj bi tako po vsej Franciji steklo zbiranje prostovoljnih prispevkov za obnovo enega od nacionalnih simbolov.

Zaenkrat ni znano, zakaj je začelo goreti. Gasilci in kriminalisti so izključili možnost požiga, vse pa kaže, da je požar povezan z obsežnimi obnovitvenimi deli na katedrali. Preiskava se je sicer že začela in ponoči so zaslišali delavce, ki so opravljali dela na cerkvi. V požaru ni bil nihče poškodovan.

Reuters
Katedrala Notre Dame je prestala ognjeno preizkušnjo.

Notredamska katedrala sodi med zakladnice svetovne gotske arhitekture. Nazadnje je utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katolikom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana.