Kje je zdaj?

Assangea zaprli v "britanski Guantanamo"

B.K.
15. 4. 2019, 11.23
Posodobljeno: 15. 4. 2019, 11.25
Deli članek:

Ustanovitelj Wikileaksa ždi za rešetkami zapora, ki mu mnogi pravijo kar "britanski Guantanamo".

Reuters
Zapor Belmarsh v Londonu.

Žvižgač Julian Assange, ki so ga v četrtek prijele britanske oblasti, je zadnjih sedem let življenja preživel v 30 kvadratnih metrov veliki sobi na ekvadroskem veleposlaništvu v Londonu. 47-letni Avstralec zdaj na razplet svoje usode čaka v britanskem zaporu Belmarsh, ki velja za enega izmed najbolj zastraženimi zapori na Otoku.

Zapor Blemarsh se nahaja na jugovzhodu Londona, "zaslovel" pa je po terorističnem napadu 11. septembra 2001. Kmalu po napadu je namreč takratna britanska vlada pod vodstvom tretjepotaškega laburista Tonyja Blaira sprejela protiteroristično zakonodajo, po kateri so lahko tuje državljane, osumljene terorizma, pridržali v zaporu. Izbran je bil Blemarsh, ki je zato dobil vzdevek "britanski Guantanamo" po zloglasnem ameriškem zaporu, postavljenem v zalivu Guantanamo na Kubi, kjer so brez sodb in celo brez obtožnic, v nečloveških pogojih,  pridržani osumljenci terorizma.

Profimedia
Assangea so britanski policisti aretirali v četrtek.

Britanski zaporniški inšpektorat je lani izdal poročilo o stanju zapora Belmarsh. V njem je zapisano, da v zaporu še vedno biva več kot 100 zapornikov, ki uradno še niso bili kaznovani, ali pa so njihove kazni nedoločene.

Kljub omenjenim podobnostim primerjava Belmarsha z zaporom v Guantanamu ni zvesta realnim razmeram. Medtem, ko zaporniki v Guantanamu živijo v nemogočih razmerah in so dnevno podvrženi mučenju in ponižanju, je stanje v britanskem zaporu mnogo boljše. Res je, da ima Belmarsh problem s prezasedenostjo, a tamkajšnji zaporniki se ne soočajo s takšnimi zlorabami kot v ameriškem Guantanamu. Imajo namreč dostop do izobraževanja, na voljo jim je knjižnica in dve telovadnici, zanje pa so pripravili tudi skupine za terapijo in samopomoč.