Nove informacije

Džihadistična nevesta ujeta na laži? Šivala naj bi samomorilske jopiče

J.P.
14. 4. 2019, 09.40
Posodobljeno: 14. 4. 2019, 12.13
Deli članek:

Ona pravi eno, obveščevalne službe pa drugo.

Profimedia
Shamima Begum

Britanski mediji navajajo poročila britanskih obveščevalnih služb, da naj bi džihadistična nevesta Shamima Begun v samomorilske jopiče šivala eksploziv in da naj bi bila tudi v vrstah tako imenovane »moralne policije« Islamske države, ki je vsiljevala pravila oblačenja. Sodelovala naj bi tudi pri pridobivanju drugih žensk za stvar džihadistov.

Če se navedbe izkažejo za resnične, bo mladenka iz Londona skoraj gotovo ostala pred vrati Velike Britanije. Trdi namreč, da ni bila nič drugega kot žena borca Islamske države. Vseeno pa obstaja možnost, da je bila v oboje prisiljena.

Ostala brez treh otrok

19-letnica si na vsak način želi nazaj v Veliko Britanijo. V Sirijo je odpotovala februarja 2015, ko je štela le 15 let. Tam sta ji zaradi bolezni in podhranjenosti umrla dva otroka. Tretji, ki se je rodil v begunskem taborišču na severu države, pa zaradi težav dihanjem v začetku marca. Kot je priznala, se je radikalizirala na spletu. Njen mož je nizozemski terorist Yago Riedijk, zaprt v kurdskem taborišču na severovzhodu Sirije. Danes 27-letni Riedijk je Britanko poročil le 10 dni po tistem, ko jo je spoznal (takrat je imela še 15 let). Tudi on trdi, da je le naivna žrtev Islamske države.