Vrh 16+1

Uradnega srečanja med Šarcem in Plenkovićem še ne bo

B.K./STA
12. 4. 2019, 16.33
Posodobljeno: 12. 4. 2019, 16.41
Deli članek:

Slovenski premier Marjan Šarec je po današnji plenarni seji vrha pobude držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske (16+1) pred novinarji dejal, da zaenkrat ni pogojev za uradno srečanje z njegovim hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem.

STA
Slovenski in hrvaški premier, Marjan Šarec in Andrej Plenković.

Premier Marjan Šarec je v odgovorih na novinarska vprašanja po plenarnem zasedanju vrha pobude srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske (16+1) danes v Dubrovniku dejal, da se s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem od sredinega pogovora v Bruslju nista več pogovarjala o prisluškovalni aferi in pritisku na medije. Ponovil je, da je takrat hrvaškemu premierju dejal, da pritiski na medije niso dobra praksa ter da so za Slovenijo takšna dejanja nesprejemljiva.

Na vprašanje STA, ali v kratkem načrtuje uradni obisk na Hrvaškem ali srečanje s Plenkovićem, je povedal, da "v tem hipu še ne". "Mislim da se je treba nekatere stvari še prej dogovoriti in če bo to bilateralno srečanje, bomo pričakovali kakšen rezultat. To pa je spoštovanje vladavine prava in implementacija arbitražne razsodbe," je odgovoril.

Šarec prepričan v premoč Luke Koper

Premier je sicer v nagovoru zbranim pred tem izpostavil, da je Luka Koper najbližji dostop do morja za države srednje in vzhodne Evrope. Obenem pa tudi Kitajski zagotavlja najlažji pristop do srednje- in vzhodnoevropskih trgov.

Izpostavil je tudi, da je Kitajska največja trgovinska partnerka Slovenije v Aziji. Zahvaljujoč sodelovanju znotraj pobude 16+1 se je blagovna menjava med Slovenijo in Kitajsko zvišala za 15 odstotkov od leta 2013.

Kot značilnost skupnih slovensko-kitajskih projektov je poudaril usmerjenost na visoko tehnologijo ter omenil tovrstno sodelovanje na različnih področjih, kot so deli za električna vozila, informacijski sistemi, letalska tehnologija, e-mobilnost in farmacija. Uspešno sodelovanje pa se nadaljuje tudi na področjih tehnologije za zdravstvo, športa, prometa in turizma. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da je Slovenija prevzela vodenje koordinacije pobude mehanizma za gozdarstvo.

Tako kot pred njim hrvaški premier Plenković je tudi Šarec pozdravil pridružitev Grčije pobudi in izrazil prepričanje, da bo njeno polnopravno članstvo prispevalo k širši perspektivi in gospodarskemu sodelovanju pobude.